Cod galben în aproape toată țara. Doar 7 județe scapă de ploi și vijelii

cod galben fulgere
Foto: Artem_Apukhtin / pixabay.com

Meteorologii au emis în dimineața zilei de vineri, 21 iunie, un Cod galben de manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru 34 de județe din țară.

Cod galben în aproape toată țara

 

Doar Bucureștiul și 7 județe nu vor fi afectate de Codul galben (Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița și Constanța). În Tulcea, doar jumătatea de vest a județului este sub Cod galben.

Codul galben este valabil de vineri, 21 iunie, ora 12, până sâmbătă, 22 iunie, ora 3.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, în cea mai mare parte a Olteniei, în nordul Munteniei și al Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

cod galben
Sursa: ANM

Informare meteo

 

În paralel, la nivelul întregii țări este în vigoare o informare meteorologică pentru manifestări de instabilitate atmosferică și disconfort termic.

Intervalul de valabilitate este următorul: vineri, 21 iunie, ora 10.30 – duminică, 23 iunie, ora 23.

În această perioadă instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp.

Vremea va fi călduroasă cu precădere în sudul și estul țării, unde în orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Cum va fi vremea în București

 

În București, vineri (21 iunie), vremea va fi în continuare călduroasă, iar în orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat. Temperatura maximă va fi de 30…32 de grade, indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza și spre orele serii, când probabilitatea pentru averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelie va fi ridicată. Ploile vor putea avea caracter torențial și vor fi condiții de grindină. Temperatura minimă va fi de 17…19 grade.

Sâmbătă (22 iunie) vremea se va menține călduroasă, iar disconfortul termic accentuat. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza și seara, când vor fi condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului ce vor putea lua aspect de vijelie. Temperatura maximă va fi de 31…32 de grade, iar cea minimă de 18…19 grade.

Duminică (23 iunie) vremea călduroasă va persista, iar disconfortul termic se va menține accentuat în orele amiezii. Cerul va fi variabil, iar cu o probabilitate mai mare spre seară și noaptea vor fi perioade în care temporar înnorările vor fi accentuate și se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 32…33 de grade.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.

Foto: Artem_Apukhtin / pixabay.com