Cod galben de vreme rea. Unde va ninge și în ce zone va ploua și se va forma polei

ninsori
Foto: Free-Photos / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteo cod galben pentru mai multe județe din țară.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 09 decembrie, ora 17:00 – 11 decembrie, ora 15:00

Zone și fenomene vizate:

– Carpații Meridionali și de Curbură: ninsori abundente, strat consistent de zăpadă, intensificări ale vântului și viscol în special la altitudini mari;
– în sudul Banatului, nordul Olteniei și al Munteniei, sud-estul Moldovei: ploi însemnate cantitativ.

În Carpații Meridionali și de Curbură temporar va ninge, mai abundent la altitudini de peste 1400 m și se va depune strat consistent de zăpadă. Vântul va avea intensificări, iar pe creste va fi tare, cu viteze la rafală de peste 90…100 km/h și va fi viscol ce va determina scăderea vizibilității.

În sudul Banatului, nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în sud-estul Moldovei, vor predomina ploile care vor fi însemnate cantitativ, iar cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Totodată, ANM a emis și o informare meteorologică de vreme rea.

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 09 decembrie, ora 14:00 – 11 decembrie, ora 15:00

Zone și fenomene vizate: sudul, estul și centrul țării: precipitații în general moderate cantitativ, polei și intensificări ale vântului;

În intervalul menționat, în sudul, estul și centrul țării, temporar vor fi precipitații în general moderate cantitativ și se vor acumula 15…25 l/mp și izolat peste 30 l/mp. Vor predomina ploile, iar din cursul serii de miercuri (9 decembrie) și până în dimineața zilei de joi (10 decembrie), în jumătatea de nord a Moldovei vor fi mai ales ninsori. Temporar se va depune polei în estul țării și pe arii restrânse în restul teritoriului.

Local, vântul va prezenta intensificări, cu rafale în general de 45…55 km/h.

La munte vor predomina ninsorile, iar joi (10 decembrie) și vineri (11 decembrie), la altitudini mai joase precipitațiile vor fi mixte, favorizând depunerile de polei. Vântul va prezenta intensificări locale, cu viteze de peste 60…70 km/h.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.