Au fost emise două Coduri galbene de ploi torențiale, vijelii și grindină

vreme rea furtună fulger cod galben
ANM anunță ploi. Foto: Free-Photos / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri, 2 august, două atenționări meteo Cod galben de ploi și vijelii.

Primul Cod galben este valabil în intervalul 2 august, ora 21.00 – 3 august, ora 9.00.

Fenomene vizate: cantități de apă însemnate, manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia, vestul și nordul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

În după-amiaza zilei de vineri (2 august), astfel de fenomene se vor semnala temporar și în regiunile estice și sud-estice, însă pe arii mai restrânse.

cod galben
Sursa: ANM

Al doilea Cod galben este valabil în intervalul 3 august, ora 9.00 – 3 august, ora 21.00.

Fenomene vizate: cantități de apă însemnate, manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea, estul și nord-estul Munteniei și local în zona montană, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Pe parcursul zilei de sâmbătă (3 august), local în Oltenia și în sud-vestul Munteniei, temporar vor fi intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de peste 50…60 km/h.

cod galben
Sursa: ANM

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.