Se organizează un miting de amploare pentru autonomia secuilor, de centenar

Steagul secuilor. Foto: Youtube
Steagul secuilor. Foto: Youtube

De centenar, Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a anunțat că îi invită pe secui şi pe maghiarii transilvăneni care se declară solidari cu aceştia la o mare adunare secuiască, relatează publicația hirado.hu.

Marea adunare secuiască de centenar va avea loc pe 18 noiembrie, la ora 13, în piaţa centrală din Sfântu Gheorghe.

Conform apelului semnat de către preşedintele CNS, Balázs Izsák, şi transmis marţi către agenţia ungară de presă MTI, consiliul anunţă un miting de mare anvergură, precum Marele marş al secuilor de acum cinci ani.

Potrivit anunțului, participanţii la eveniment îşi vor aduce aminte de „dificultăţile şi lupta din ultimii o sută de ani”, de „fondatorii Consiliului Naţional Secuiesc, de Divizia Secuiască şi de Regiunea Autonomă Maghiară desfiinţată în urmă cu cincizeci de ani”.

Marea adunare secuiască de centenar va fi, conform invitaţiei, un eveniment care se adresează şi viitorului, respectiv va conferi un nou impuls luptei pentru autonomie, mai notează sursa citată.

În cadrul apelului, CNS spune despre autonomie că este o instituţie a libertăţii, un cadru al instituţiilor educaţionale, economice şi culturale proprii.

“Cei care doresc să folosească simbolurile secuieşti, în mod liber şi fără ameninţări, să vină la Sfântu Gheorghe! Aşteptăm tinerii din Secuime şi din Transilvania! Lupta pentru autonomie are loc pentru viitorul nostru; succesul nu poate fi obţinut decât printr-o participare activă, determinată. Dacă vreţi ca aici, acasă, să fie mai bine, decât oriunde în lume, veniţi la Sfântu Gheorghe!”, se arată în apel.

“Să transmitem Bucureştiului că secuii nu renunţă la lupta pentru autonomie! Iar autorităţilor publice româneşti, care se luptă unele cu altele, le transmitem: dacă România nu va fi un stat democratic, dacă nu va fi un stat de drept, nu va apuca aniversarea a 200 de ani de existenţă! Secuimea solicită ordine constituţională şi stat de drept, iar în interiorul acestora, autonomie teritorială. Autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc este o condiţie prealabilă pentru reconcilierea româno-maghiară şi o condiţie prealabilă pentru stabilitatea în regiune. Să exprimăm acest mesaj la Sfântu Gheorghe, la 18 noiembrie 2018″, mai scrie în apelul CNS.

Foto: sie / Wikimedia Commons

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.