Cea mai sigură metodă contraceptivă. Care sunt recomandările medicilor

În mod eronat, foarte multă lume crede că prezervativul reprezintă cea mai sigură metodă contraceptivă. Cu toate astea, chiar și pe cutiile de prezervative este specificat faptul că nu sunt 100% sigure, iar numeroase femei pot rămâne însărcinate chiar și după un act sexual astfel protejat.

Vasectomia reprezintă cea mai sigură metodă contraceptivă, dacă excludem desigur abstinența. Prezervativele prezintă un procent de risc atunci când vine vorba despre sarcină, iar medicamentele anticoncepționale pot produce anumite dereglări în corpul feminin.

Operația de vasectomie, deși este rar întâlnită, nu este una complicată și durează cel mult 30 de minute. Procedura presupune tăierea sau capsarea canalelor deferente care conduc sperma spre uretră, de unde este ejaculată împreună cu alte lichide din organism.

Poate părea puțin complicat din cauza termenilor, însă în realitate este o procedură medicală destul de simplă.

Care sunt avantajele vasectomiei

Vasectomia este recomandată în general bărbaților de peste 30 de ani care au deja numărul dorit de copii, care nu vor să-și expună partenerele unei sarcini nedorite sau care ar putea da probleme de sănătate.

Printre multele avantaje ale operației de vasectomie se numără chiar îmbunătățirea vieții sexuale. Riscurile sunt minime și procedura este foarte ușoară.

La capitolul dezavantaje trebuie notat însă că operația e cu efecte aproape ireversibile. Mai exact, operația care anuleaza efectele vasectomiei este complicată și nu are mereu succes. Din acest motiv medicii recomandă ca decizia de a face operația de vasectomie să fie luată în cunoștință de cauză.

Efectele vasectomiei nu sunt imediate, ele apar după 8-12 săptămâni, timp în care trebuie folosită o metodă contraceptivă complementară.

Efectuarea operației propriu-zise

Desigur că orice bărbat este neliniștit atunci când e vorba de o intervenție medicală în zone atât de sensibile, însă specialiștii în materie țin să menționeze că e vorba de o operație simplă ce durează jumătate de oră.

Operația decurge astfelȘ se aplică un anestezic local la nivelul scrotului, se fac două incizii de foarte mici dimensiuni, se taie și se cauterizează legătura canalelor deferente și se coase incizia și se pansează.

Nu doar operația este una simplă și rapidă, dar și recuperarea e una rapidă. Pacientul părăsește spitalul imediat după efectuarea operației, nu e recomandat raportul sexual în următoarele 7 zile.

În urma procedurii se mai prescrie un antibiotic pentru a evita o infecție, tratament indicat în cazul oricărei operații.

O vasectomie poate fi o procedură care să îți îmbunătățească viața semnificativ, însă doar în anumite condiții și într-un anumit punct al vieții. Cu cât ești mai bine informat în legătură cu această procedură, cu atât mai mari sunt șansele de a lua decizia cea mai bună pentru tine.