Cea mai mare temperatură din lume a fost măsurată în Valea Morții

cea mai mare temperatură din lume
Foto: Photographersnature / Wikipedia.org

Cea mai mare temperatură din lume înregistrată vreodată este de 56,7 de grade Celsius. Temperatura a fost înregistrată în anul 1913 în statul California din SUA.

Când a fost înregistrată cea mai mare temperatură din lume

Mai exact, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe Pământ a fost măsurată la data de 10 iulie 1913, la Furnace Creek Ranch din Valea Morții din Statele Unite.

Se pare că această temperatură ar fi rezultatul unei furtuni de nisip care a avut loc în acel moment și care ar fi favorizat creșterea temperaturii în adăpostul în care erau montate instrumentele de măsurare.

Unde a fost înregistrată cea mai mare temperatură din lume

Valea Morții (Death Valley) este o depresiune deșertică joasă, aridă și fierbinte. Are 120 de kilometri lungime și se află la cea mai joasă altitudine din America de Nord, găsindu-se la 85,5 metri sub nivelul mării, potrivit Wikipedia.org.

Conform sursei citate, în zilele de vară termometrul indică aici în mod obișnuit 45 de grade Celsius, dar s-au înregistrat adesea și temperaturi de peste 50 de grade timp de șase săptămâni la rând. Tot aici s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură pe termen lung: au fost 48,9 °C la umbră timp de 43 zile consecutive (6 iulie – 17 august 1917).

Recordul anterior din Libia a fost anulat

Așadar, cea mai mare temperatură din lume înregistrată vreodată a fost de 56,7 grade Celsius.

Până în anul 2012 s-a considerat că recordul este altul: 58 de grade Celsius, în Libia. Însă acesta a fost anulat în urma unei analize realizate de experți. Recordul a fost în vigoare timp de 90 de ani.

Ce s-a întâmplat, mai exact?

Înregistrarea de 58 de grade Celsius a fost realizată la El Azizia, pe teritoriul de astăzi al Libiei, la aproximativ 40 de kilometri sud-sud-vest de Tripoli, la 13 septembrie 1922.

În perioada 2010-2012, recordul a fost revizuit de către un grup internațional de experți din cadrul Comisiei de Climatologie (CCl) a Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), se arată pe site-ul Universității de Stat din Arizona.

Comitetul de anchetă (ce a inclus experți din Libia, Italia, Spania, Egipt, Franța, Maroc, Argentina, Statele Unite și Regatul Unit) a identificat mai multe probleme cu privire la înregistrarea temperaturii extreme din El Azizia din 1922.

Cum a ajuns temperatura din California cea mai mare temperatură din lume

Mai precis, specialiștii au ajuns la concluzia că măsurătoarea a fost realizată de un observator (cel mai probabil) fără experiență, care nu a fost instruit în utilizarea instrumentelor.

Potrivit experților, observatorul a înregistrat incorect observația și, în consecință, a greșit cu aproximativ 7 grade Celsius.

Pe baza acestor concluzii, Arhiva Mondială a OMM a extremelor meteorologice și climatice a respins temperatura extremă de 58 °C măsurată la El Azizia în 1922.

Astfel, cea mai mare temperatură din lume, înregistrată vreodată pe Pământ, a ajuns cea de 56,7 grade Celsius din Death Valley.

Însă și această temperatură a ridicat semne de întrebare de-a lungul timpului, mai mulți experți afirmând că au existat nereguli similare la măsurarea sa.

Totuși, OMM a menținut recordul ca oficial în așteptarea oricăror rezultate viitoare ale investigațiilor. Dacă recordul actual ar fi anulat, atunci cea mai ridicată temperatură înregistrată pe Pământ ar fi 54 °C, înregistrată atât la Furnace Creek, SUA (pe 20 iunie 2013), cât și în Mitribah, Kuweit (21 iulie 2016).

Cum se măsoară temperaturile

După cum știm, temperaturile se măsoară la umbră. Mai exact, condițiile standard de măsurare sunt următoarele: temperatura se măsoară în aer, la 1,5 metri deasupra solului, într-o zonă ferită de lumina directă a soarelui (la umbră).

Cea mai mare temperatură din lume la nivelul solului

Temperatura de la sol este mult mai mare. Conform Wikipedia.org, temperaturile măsurate direct pe sol pot depăși temperatura aerului chiar și cu 30-50 de grade Celsius. Temperatura maximă teoretic posibilă la sol a fost estimată undeva la 90-100 de grade Celsius pentru solurile negre, uscate, și care au o conductivitate termică redusă.

Se pare că la Furnace Creek Ranch, la data de 15 iulie 1972, a fost înregistrată o temperatură de 93,9 grade la nivelul solului, însă măsurătoarea nu este confirmată oficial.

Foto: Photographersnature / Wikipedia.org

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, v-ar putea interesa și:

Cea mai mică temperatură din lume

Cea mai mare temperatură din România

Cea mai mică temperatură din România, înregistrată în 1942

Cea mai mare temperatură din lume

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.