Cea mai bogată comună vrea să facă „Mamaia” de pe râu

FOTO: Primăria Ciugud
FOTO: Primăria Ciugud

Cea mai bogată comună din România, Ciugud, din județul Alba, a făcut publice imagini dintr-un proiect prin care se dorește amenajarea Râului Mureș pentru a deveni din nou navigabil. Pe malul acestuia vor fi amenajate zone de agrement. Pentru a se dezvolta acest proiect inițiat de Primăria Ciugud s-a primit o finanțarea de 2 milioane de euro de la Uniunea Europeană.

Opt administrații locale din județele Alba și Hunedoara s-au alăturat proiectului. Fiecare primărie trebuie să amenajeze poduri și pontoane pentru ambarcațiunile care vor naviga pe râu, dar și spații de agrement și cazare pentru turiști.

Potrivit proiectului, pe Mureș vor circula ambarcațiuni care vor aduce turiști în zonă. Traseul pe care vor naviga ambarcațiunile de mici dimensiuni va porni din județul Alba, din comuna Sântimbru și se va încheia în localitate Rapolt.

Primarii celor opt localități speră ca proiectul să înceapă din primăvara anului viitor.

Iată imagini din proiect, făcute publice de Primăria Ciugud:

Primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, a fost dat exemplu de multe ori pentru performanțele sale în ceea ce privește atragerea de fonduri europene pentru comunitatea pe care o păstorește. Damian a câștigat ultimele alegeri cu 85% din voturi pe lista PSD. Însă, la începutul anului, a fost exclus din partid, potrivit lui, după o înțelegere între Liviu Dragnea și liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu.

Primarul a reușit să atragă bani pentru asfaltarea străzilor, iluminat public sau piste de biciclete.

Mai mult, localitatea are internet gratuit în parcuri și drumuri agricole asfaltate. Toate aceste investiții inteligente au dus și la o creștere demografică. În vreme ce multe sate din România se confruntă cu depopularea și cu îmbătrânirea populației, aproape 500 de oameni au plecat de la oraș și s-au stabilit în comună în ultimii ani.

În numai 8 ani, populația comunei a crescut de la 2.700 la 3.200 de oameni. Noii localnici sunt, în cea mai mare parte, foşti orăşeni din Alba Iulia, oraș care se află la 10 kilometri de Ciugud. Oamenii au preferat să se mute într-o localitate mai liniștită, deși continuă să lucreze în orașele din împrejurimi.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.