Ce spune Nelu Tătaru despre redeschiderea școlilor indiferent de rata de infectare

Foto: Candid_Shots / pixabay.com
Foto: Candid_Shots / pixabay.com

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat miercuri, 4 noiembrie, că elevii vor reveni la școală în momentul în care numărul infectărilor va fi în scădere.

Declarația sa vine în contextul în care surse guvernamentale au declarat pentru publicația edupedu.ro că autoritățile au început să analizeze redeschiderea graduală a grădinițelor și a școlilor, indiferent de rata de infectare.

Potrivit surselor citate, discuțiile vin în contextul în care multe state europene au decis să țină deschise școlile și au închis mall-urile, localurile, magazinele neesențiale și au restricționat circulația între regiuni.

Astăzi, Nelu Tătaru a declarat că ministerele fac mai multe analize, însă elevii vor reveni la școală dacă va exista o scădere a numărului de infectări.

„Se analizează permanent și la nivelul Ministerului Educației și Cercetării, și la nivelul celorlalte ministere fiecare componentă care ține de fiecare în parte dintre noi. Este o analiză, dar, mă repet, orice analiză se aplică în contextul evoluției”, a spus el.

Întrebat de o jurnalistă „ce soluție poate exista ca elevii să revină la școală”, Nelu Tătaru a răspuns „să scadă numărul de infectări”.

Potrivit centralizării realizate de Ministerul Educației, marți, 3 noiembrie, se înregistra următoarea situație:

– 8.543 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.

– 5.077 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

– 4.036 de unități de învățământ în Scenariul 3 (S3), care implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Dintre cele 4.036 de unități aflate în Scenariul 3, 367 sunt în această situație ca urmare a cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 3.669 de unități de învățământ din cauza ratei de incidență a cazurilor din localitățile în care acestea funcționează ori a infrastructurii școlare supuse unor lucrări de reabilitare.

Potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1.494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, adică numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori. În momentul în care acest număr este mai mare de 3, elevii încep să facă ore online.

Foto: Candid_Shots / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.