Ce impozite și taxe ar fi fost convenite în coaliția de guvernare

Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO: gov.ro
Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO: gov.ro

Liderii PSD, PNL și UDMR ar fi convenit în ședința de coaliție, după cinci ore de discuții, asupra unei variante finale a ordonanței pe care Guvernul urmează să o pună în dezbatere publică și să o aprobe în zilele următoare.

Iată care sunt măsurile care ar putea intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023:

Contractele part time. Cei care au un singur contract vor plăti contribuții ca salariu minim pe economie. Excepții: elevi/studenti până la 26 de ani, persoana care urmeaza o forma de ucenicie, pensionar care beneficiază de pensie din sistemul public, persoane fizice care realizează venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parțial sau întreg și valoarea cumulată din salarii depășește salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilități.

Impozitul pe tranzicții pe imobiliare la persoanele fizice. Se exclude deducerea de 90.000 de euro la imobil vândut. Se trece la impozitare de 1% pentru o locuință mai mare de 3 ani și impozit 3% pentru imobile de până în 3 ani (excepție moșteniri).

Veniturile din chirii și impozitul pe proprietate. Se elimnă cota forfetară pentru impozitul pe venit din chirii. Impozitul pe proprietate se va plăti în funcție de grila notarială. Nu se mai face diferență între persoană fizica versus persoană juridică. Se face clasificare pe rezidențial și nerezidențial. Pe rezidential impozit – 0,1-0,2% și pe nerezidențiale 1 – 1,3%.

Microîntreprinderi și PFA. La microîntreprinderi se reduce plafonul la 500.000 de euro, se limitează dreptul de deținere control pentru maxim 3 microîntreprinderi, limitarea obiectului de activitate la cel puțin un angajat, iar impozitul pe dividende crește de la 5 la 8%. În plus, se elimină scutirile pentru companiile de stat și pensiile private. În ceea ce privește PFA-urile, scade plafonul de la 100.000 de euro la 25.000 de euro anual.

Jocurile de noroc. Ar urma să fie impozitate cu 40% din câștig, însă se face o analiză cu privire la modalitate de impozitare aplicată la nivel european.

Deduceri fiscale pentru agricultură și construcții. Va scădea plafonul de la 30.000 de lei la 10.000 de lei pentru facilități fiscale. Se vor limita beneficiile salariale impozitate favorabil la 33% (veniturilor anuale).

Impozitarea veniturilor extra salariale. Sub 6 salarii minime brute nu vor fi contribuții. Între 6 și 12 salarii minime brute se vor plăti contribuții pentru 6 salarii minime. Între 12 și 24 de salarii minime brute se plătesc contribuții cât pentru 12 salarii minime. Pentru 24 de salarii minime brute se plătesc contribuții ca pentru 24 de salarii minime.

Accize. Pentru alcool 20%, 6 bani pe litru de la 1 ianuarie. Pentru țigări crește cu 31 de lei acciza, 60 de bani pe pachet, de la 1 august. Acciza la combustibil ar rămâne neschimbat cu condiția ca din partea leu-euro să nu scadă.

TVA. Pentru restaurante, catering și hoteluri crește de la 5 la 9%. La locuințe, TVA de 5% doar pentru o locuință până la plafonul de 600.000 de lei, dar și până la 80 mp2 utili. Băuturi cu zahăr de la 9 la 19%, iar aici intră și berea fără alcool.