Ce este mantia în care a fost îmbrăcat Messi după ce a câștigat Cupa Mondială și ce simbolizează

messi
Foto: Captură video RTBFSport

Argentina a învins Franța în finala Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar, devenind campioană pentru a treia oară în istorie.

Înainte de a primi trofeul, starul argentinian Lionel Messi a fost îmbrăcat într-o mantie tradițională de către emirul Qatarului.

Mulți s-au întrebat ce este această mantie și ce semnificație are.

Mantia tradițională arabă de culoare neagră, transparentă, se numește „bisht” și i-a fost pusă pe umeri pentru a-l onora.

Mustafa Baig, specialist în studii islamice la Universitatea din Exeter, a declarat pentru agenția de presă PA, citată de „The Independent”, că mantia bisht este purtată în mod normal de emiri, regi, demnitari, dar și de miri în ziua nunții, precum și de absolvenți în timpul ceremoniilor de absolvire.

„Practic, l-au onorat pe Messi punându-i mantia pe umeri. Este un semn de onoare”, a spus Baig. Potrivit specialistului, bisht-ul este asociat mai mult cu țările din Golf, nefiind comun în toate țările arabe.

Conform Wikipedia.org, bisht-ul este purtat în lumea arabă de mii de ani. Picturi antice arată că oamenii din Levant purtau această mantie încă din timpul lui Iisus.

Bisht-ul se poartă la ocazii speciale precum nunțile sau festivalurile religioase. Este purtat de clerici, dar și de mireni, inclusiv de șefi de clanuri, de regi sau de imami. Este un tip de îmbrăcăminte asociată cu regalitatea și cu bogăția.

De regulă, mantia este de culoare neagră, maro, bej, crem sau gri. Este făcută din păr de cămilă și lână de capră.

bisht
Un șeic arab îmbrăcat în bisht, fotografiat la 1923. Foto: Omar Al shemari / Wikipedia.org

Foto: Omar Al shemari / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.