De la Videle la Vatican: Ce-au vorbit Viorica Dăncilă și Papa Francisc

Viorica Dăncilă (stânga) s-a întreținut trei sferturi de oră cu liderul Bisericii Catolice. Foto: Gov.ro

Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu Papa Francisc, la Vatican, iar premierul României l-a asigurat pe Suveranul Pontif că ortodocșii și catolicii se înțeleg bine în spațiul carpato-danubiano-pontic.

„Mi-a pus întrebări dacă în România oamenii au credinţă, dacă există înţelegere între ordocşi şi catolici şi i-am spus că da. M-a întrebat dacă am puterea să duc la sfârşit acest mandat. Am spus că da. Mi-a spus că la începutul anului viitor va veni în România. Am discutat despre faptul că sunt prima femeie prim-ministru în România, l-a bucurat acest lucru. M-a întrebat cum văd provocările din România”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, într-un interviu pentru Antena 3.

Şeful Executivului a mulțumit Sanctității Sale pentru atenția generoasă pe care a acordat-o mereu relațiilor cu România și a exprimat speranța că Sfântul Părinte va efectua o călătorie apostolică în România, precizează Guvernul României.

Discuțiile au evidențiat apropierea de poziții dintre România și Vatican legate de consolidarea proiectului european și centralitatea raportării la rădăcinile creștine ale acestuia.

Viorica Dăncilă s-a arătat mișcată de eveniment.

„Un mesaj de suflet, care îndeamnă la pace, la linişte, la unitate. Am avut emoţii foarte mari. Nu este un lucru obişnuit să te întâlneşti cu Papa şi să simţi acel fior de emoţie prin mesajele date”, a declarat prim-ministrul României.

”I-am zis că România trebuie să se axeze pe mesaje pozitive, să-şi găsească consensul. Mi-ar place să nu mai văd dezbinare între generaţii, categorii socio-profesionale şi toţi să meargă pe acelaşi drum. Papa a fost foarte încântat de mesajul meu”, a mai spus Dăncilă.

Un loc important în cadrul discuțiilor a revenit agendei internaționale, unde au fost evidențiate similitudini de abordare pe dosarele de actualitate. Au fost abordate cu prioritate temele legate de viitorul Europei (inclusiv în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului UE în 2019), problematica migranților și refugiaților, precum și situația Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, mai precizează Guvernul într-un comunicat.

Întâlnirea dintre Papa Francisc și Viorica Dăncilă a durat 45 de minute.

Dăncilă: Papa Francisc vine în România

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.