CCR: Se dublează alocațiile! BNR: Ne jucăm cu focul și deja iese fum!

Foto: Pixabay

Curtea Constituțională a României a decis că alocațiile copiilor vor fi dublate de la 1 septembrie 2020, dată la care și punctul de pensie ar trebui să crească cu 40%, potrivit unei decizii a Parlamentului. În paralel, Banca Națională a României trage un semnal de alarmă.

Judecătorii Curții Constituționale au decis să respingă o sesizare a Guvernului, care dorea o creștere etapizată până în 2022. Guvernul a amânase, tot din lipsa banilor, dublarea alocațiilor și în primăvară. Acum, însă, alocațiile vor fi dublate, legea fiind deja promulgată de președintele Klaus Iohannis, în ianuarie.

Acest nou efort bugetar vine la scurt timp după ce parlamentarii au votat și majorarea pensiilor cu 40%. BNR spune că noile cheltuieli nu au susținere bugetară, dar și că deficitul va fi de peste 11%.

”Ne jucăm cu focul şi acum deja iese fum. Cred că începe să se vadă flacăra focului şi cred că începem să ne ardem puţin la degete şi mă refer aici la subiectul deficitului public. Spun asta pentru că simt că este de datoria mea să spun, pentru că mandatul meu îmi permite, îmi oferă şi chiar îmi cere să fiu independent şi, până la urmă, să apăr stabilitatea pieţelor financiare. Eu cred, sincer, că deficitul este elefantul din camera cu porţelanuri în această perioadă. Intrarea în plată a pensiilor crescute cu 40%, dar şi alte cheltuieli care nu au susţinere bugetară, ar putea duce la un deficit bugetar de 11%”, a spus Cristian I. Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, citat de Adevărul.

Sunt de acord că deficitul bugetar a crescut peste tot în această perioadă, dar nu la un nivel extrem de ridicat, cel puţin nu comparabil cu al nostru şi nu cu cheltuieli care nu pot fi reduse. Majoritatea ţărilor au făcut cheltuieli temporare pentru sănătate, pentru măsuri de redresare economică, însă nu s-au angajat la cheltuieli permanente, repetate an de an pe care poate nu şi le-ar permite nici în anii ce vin. Cred că aceasta este marea diferenţă. Cred că măsurile vor împovăra semnificativ şi grav bugetul ţării”, a adăugat reprezentantul Băncii Naționale a României.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.