Brățări din aur superbe descoperite de un român cu un detector de metale

brățări din aur
Foto: gorjexpress.ro

Valeriu Gabriel Betej, un tânăr detectorist din comuna Prigoria din județul Gorj, a descoperit sâmbătă obiecte vechi din aur ce cântăresc în jur de 130 de grame, relatează gorjexpress.ro.

Brățările din aur în spirală seamănă cu celebrele brățări dacice, însă deocamdată nu au fost analizate de experți.

Obiectele au fost descoperite cu un detector de metale într-o pădure din comună și urmează să fie predate Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu.

brățări din aur
Foto: gorjonline.ro

În august 2020, Gabriel Betej a descoperit, tot în Gorj, o mască din fier din epoca romană.

Masca era folosită de soldați la exerciții de luptă sau în timpul paradelor. Potrivit postului de televizune History, masca este catalogată drept un obiect de tezaur, fiind prima astfel de piesa descoperită în țara noastră.

Obiectul a fost găsit la 40 de kilometri distanță de castrul roman din Bumbești-Jiu. Masca datează din secolele II-III d.Hr.

mască romană
Foto: Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”

„Astăzi te felicit din toată inima pentru comoara găsită! Îți doresc sa devii cel mai bun arheolog și detectorist, mai încrezător cu această reușită, prima fiind masca din fier de pe vremea romanilor, iar acum brățări de aur!”, a scris pe Facebook Neluș Cornoiu, consilierul primarului comunei Prigoria.

brățări din aur
Foto: Facebook (Betej Gabriel)
brățări din aur
Foto: Facebook (Betej Gabriel)
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.