Câte calorii are șunca de Praga Meda, Caroli, Matache Măcelaru’

câte calorii are șunca de praga
Foto: adonyig / pixabay.com

Șunca de Praga este unul dintre sortimentele cele mai căutate de clienții români. Iată câte calorii are șunca de Praga și cum se obține.

Ce este șunca de Praga

Înainte de a afla câte calorii are șunca de Praga să vedem ce este șunca de Praga. Potrivit Wikipedia.org, șunca de Praga (Pražská šunka în cehă și Prager Schinken în germană) este un tip de șuncă dezosată din pulpă de porc, conservată cu saramură, înăbușită și ușor afumată cu lemn de fag, originară din Praga, Boemia, Cehia.

Când a apărut șunca de Praga

A fost vândută pentru prima dată în anii 1860 de Antonin Chmel, un măcelar din Praga. Șunca de Praga a devenit extrem de populară în anii 1920-1930, iar alte țări au început să copieze rețeta și să o producă intern.

Pražská šunka este înregistrată ca specialitate tradițională în Uniunea Europeană și în Marea Britanie și poate fi produsă numai respectând proceduri specifice.

Câte calorii are șunca de Praga Caroli

Să vedem acum și câte calorii are șunca de Praga.

Șunca de Praga de la Caroli, feliată, vândută la pachet de 100 de grame, are 104 calorii la suta de grame. Restul valorilor nutriționale pentru 100 de grame de produs sunt următoarele:

  • 1,8 grame de grăsimi
  • 3,9 grame de glucide
  • 2,3 grame de sodiu
  • 18 grame de proteine
  • 0,5 grame de grăsimi saturate

Ingrediente: pulpa de porc din apa, amidon, sare, proteina din LAPTE, proteina din ZER, stabilizatori(difosfati, trifosfati, polifosfati), agent de ingrosare(guma de xantan), antioxidant(eritorbat de sodiu), aroma naturala, conservant(nitrit de sodiu), tratament de suprafata(lactat de sodiu, acid lactic).

Calorii 100 de grame de șuncă de Praga

Referitor la câte calorii are șunca de Praga de la Caroli, pe piață există și alte sortimente. Șunca de Praga de la Caroli, vândută la calup de 650 de grame, conține 97 de calorii la suta de grame. Restul valorilor nutriționale pentru 100 de grame sunt următoarele:

  • 3 grame de grăsimi
  • 3,5 grame de glucide
  • 2,9 grame de sodiu
  • 14 grame de proteine

Ingrediente: pulpa de porc din UE, apa, carne de porc, amidon, sorici, agent de intarire (lactat de sodiu), sare, zaharuri (dextroza), proteina vegetala din SOIA, stabilizatori (trifosfati), fibre vegetale, proteina animala din porc, agent de ingrosare (caragenan), antioxidant (ascorbat de sodiu, extract bogat in tocoferol), potentiator de aroma (proteina vegetala hidrolizata), extract de drojdie, arome, conservant (nitrit de sodiu). Membrana artificiala nu este comestibila.

câte calorii are șunca de praga
Foto: andreas160578 / pixabay.com

Câte calorii are șunca de Praga Meda

Șunca de Praga de la Meda, feliată, vândută la pachet de 200 de grame, are 115 calorii la suta de grame. Restul valorilor nutriționale pentru suta de grame de șuncă de Praga sunt următoarele:

  • 3,5 grame de grăsimi
  • 2,8 grame de glucide
  • 2,5 grame de sodiu
  • 18 grame de proteine

Ingrediente: carne de porc, apa, amidon, sare, conservanti (lactat de potasiu, acetati de sodiu, nitrit de sodiu), stabilizatori (trifosfati, caragenan), proteina de porc, antioxidant (ascorbat de sodiu), extract de drojdie, condimente, arome, extracte vegetale.

Câte calorii are șunca de Praga Cris-Tim

Șunca de Praga de la Cris-Tim, vândută la pachet de 100 de grame, are 81 de calorii la suta de grame. Restul valorilor nutriționale pentru 100 de grame sunt următoarele:

  • 1,9 grame de grăsimi
  • 1,1 grame de glucide
  • 2,3 grame de sodiu
  • 14,3 grame de proteine

Ingrediente: carne de porc, apa, stabilizatori(trifosfati), fibre vegetale, dextroza, sare, antioxidant(acid ascorbic), arome naturale, proteina animala de porc, usturoi, conservant(nitrit de sodiu).

Câte calorii are șunca de Praga Matache Măcelaru’

Șunca de Praga de la Matache Măcelaru’, vândută la pachet de 150 de grame, conține 103 calorii la suta de grame. Restul valorilor nutriționale pentru 100 de grame de produs sunt cele de mai jos:

  • 3 grame de grăsimi
  • 0,7 grame de glucide
  • 2,02 grame de sodiu
  • 18 grame de proteine

Ingrediente: pulpa de porc, apa, proteina animala de porc, dextroza, sare, stabilizatori(trifosfati), fibre vegetale, proteina din LAPTE, arome naturale, antioxidant (ascorbat de sodiu), extracte de condimente, conservant (nitrit de sodiu).

Foto: adonyig / andreas160578 / pixabay.com

Te-ar putea interesa și:

Câte calorii are piperul negru, alb, verde, roșu. Cum se obțin

Câte calorii are sarea. Comparație cu 100 de grame de zahăr

Câte calorii au murăturile. Castraveți, gogoșari, gogonele, varză

Câte calorii au ridichile roșii, albe, orientale. 100 de grame

Câte calorii are sucul de mere Santal, Granini, Tedi, Pfanner

Câte calorii are sucul de portocale Fanta, Mirinda, Cappy, Santal

Ketchup calorii 100 grame: dulce sau iute. Tomi, Heinz, Hellmann’s

Câte calorii are maioneza cu ou, vegană, vegetală sau light

Câte calorii are turta dulce simplă, cu nucă, scorțișoară, bezea

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.