Cât teren agricol lucrează, cu adevărat, străinii în România

2018 a fost un an bun pentru agricultura românească. Foto: Pixabay

Datele publicate de Ministerul Agriculturii arată că străinii lucrează cel mult 5% din suprafața arabilă totală a României, mult sub nivelul trâmbițat în ultima vreme, în special de scepticii europeni.

Documentele oficiale arată că străinii lucrează 422.000 de hectare în România, în timp ce suprafața arabilă a țării este de aproximativ 9,5 milioane de hectare. Cu toate că existau zvonuri care susțineau că suprafața deținută de străini în ceea ce privește terenurile arabile din țară se apropie de 50%, aceasta nu depășește 5%.

Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, cetățenii europeni au primit dreptul de a cumpăra terenuri pe teritoriul țării. Imediat după legiferarea acestui drept conferit de tratatele europene, au apărut numeroase mesaje alarmiste care susțineau că pământul românesc va fi acaparat de străini.

Printre cei care diseminau astfel de informații false a fost și fostul lider PSD, Liviu Dragnea, care susținea că trebuie limitat accesul străinilor la cumpărarea terenurilor agricole din România.

”Au spus agricultura României este praf, e înapoiată, nu avem şanse, hai să vindem şi terenuri. Avem legea vânzării terenurilor în Camera Deputaţilor, o vom adopta. Asta înseamnă că vreau să limităm accesul străinilor la a cumpăra pâmânt din România. Foarte bine, să cumpere, dar să se stabilească aici”, spunea Dragnea în urmă cu câteva săptămâni, chiar înainte de a intra la închisoare.