Când s-ar putea redeschide terasele în România

FOTO: cocoparisienne/Pixabay.com
FOTO: cocoparisienne/Pixabay.com

Antreprenorii din industria HoReCa spun că au avut discuții cu reprezentanți ai Guvernului și s-a agreat că în faza a doua de relaxare a unor măsuri luate împotriva extinderii cornavirusului ar putea intra și deschiderea teraselor.

„După discuții cu guvernul am agreat că întâi vom putea deschide terasele în faza a doua, cel mai probabil în jurul datei de 1 iunie. Vor urma încă două faze, sperăm, la două săptămâni, să fie deschis 50% din spațiul interior din zona HoReCa și apoi integral, dacă totul merge bine din punct de vedere epidemiologic”, a declarat proprietarul unui dintre cele mai mare lanț de restaurante din România, Dragoș Petrescu, la Digi24.

Acesta a mai spus că nu se ia în calcul creșterea prețurilor, iar următorul an va fi unul de recuperat pierderi, un an de sacrificiu. „Din semestrul 3 sperăm ca lucrurile să își revină. Clienții vor fi pe buget limitat și se vor uita la fiecare cost, ne așteptăm ca prețurile în industrie să nu crească sau chiar să scadă, deși costurile operatorilor ar putea crește din cauza investițiilor care trebuie făcute”, a mai spus Dragoș Petrescu.

Din industria HoReCa, doar hotelurile vor fi deschise de pe 15 mai. „Nu vor funcționa într-o primă etapă restaurantele, barurile, cafenelele și cofetăriile din incinta hotelului. Servirea mesei se va face în regim room service. Este preferabil să se folosească tacâmuri și veselă de unică folosință”, scrie în recomandările făcute de Institutul Național de Sănătate Publică, aflate în dezbatere publică.

De asemenea, hotelurile trebuie să ia mai multe măsuri. De exemplu, locurile de joacă pentru copii, sălile de fitness sau piscinele din incintele hotelurilor rămân închise. Lifturile vor fi folosite doar dacă este strict necesar și de maxim două persoane o dată, care vor purta măști de protecție. Mai mult, spălarea și dezinfecția suprafețelor din camere și spații comune se va face mai frecvent decât de obice, cu soluții speciale biocide.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.