Băncile din România, păcălite! Au acordat credite pe buletine false

FOTO: rawpixel/Pixabay.com
FOTO: rawpixel/Pixabay.com

Șeful supravegherii bancare al BNR a anunțat că au fost folosite cărți de identitate false, pe numele unor persoane care există, pentru obținerea unor credite de la câteva bănci.

”Au apărut cărţi de identitate în sistem foarte bine contrafăcute şi sunt câteva bănci în sistem care au fost deja păcălite. O singură bancă s-a prins, celelalte habar nu au avut că fuseseră păcălite. Actele de identitate aparţin unor medici care există în mod real, doar că falsificatorii le-au furat identitatea. Reţeaua a făcut destul de multe asemenea acte de identitate. Dumneavoastră verificaţi la Fisc nivelul veniturilor, dar verificaţi de fapt o persoană care există în realitate. Unul dintre cei cărora li s-a furat identitatea e un şef de secţie dintr-un spital din Capitală. Omul respectiv ”luase” credite din 5 bănci”, a spus şeful supravegherii bancare din BNR, Nicolae Cinteză, citat de Hotnews.

Acesta a explicat că multe dintre falsuri au fost identificate cu ajutorul unei scăpări a falsificatorilor.

”Acolo unde e valabilitatea actului de identitate a apărut un spaţiu în plus, între ziua şi luna expirării. În rest, e perfectă contrafacerea. Una dintre bănci a sesizat acest spaţiu, l-au mai plimbat pe client vreo 2-3 zile şi apoi s-a aflat că în baza aceluiaşi buletin au fost acordate vreo patru credite”, a explicat Cinteză.

Șeful supravegherii bancare din cadrul Băncii Naționale a României a venit și cu un sfat pentru cei care acordă credite.

”Recomandarea mea e să solicitaţi şi alte documente: facturi de telefon, de utilităţi sau alte documente care să vă convingă ca cel care solicită creditul e aceeaşi persoană cu cea din faţa dumneavoastră”, a concluzionat Nicolae Cinteză.