Băile Felix: investiție europeană de 3,5 milioane de euro

băile felix
Băile Felix. Foto: Țetcu Mircea Rareș / Wikimedia Commons

Stațiunea Băile Felix din județul Bihor va beneficia de o investiție majoră, de milioane de euro, din fonduri europene, relatează publicația locală ebihoreanul.ro.

Banii au fost obținuți de Primăria Sânmartin, de care ține și stațiunea Băile Felix.

3,2 milioane de euro vor fi investiți în reabilitarea străzii principale din Băile Felix, de la intrarea în staţiune, până la ieşirea în DN 76. Lucrările vor include reabilitarea infrastructurii de reţele, coborârea cablurilor în subteran și lărgirea zonei pietonale, aceasta urmând să fie pietruită cu granit şi despărţită prin spaţii verzi de carosabil.

Artera principală va fi supravegheată de camere video și va avea puncte WiFi, fântâni arteziene, pavilioane de tip chioșc, un punct de informare turistică şi o toaletă publică.

Alți 300.000 de euro vor fi investiți în amenajarea în pădure a unei piste pentru biciclişti care va lega stațiunea Băile Felix de Oradea prin Cihei. În acest fel, orădenii vor putea ajunge în stațiune pedalând prin pădure.

Lucrările vor începe în luna aprilie, iar termenul de predare a lucrărilor este octombrie 2020.

„Până acum staţiunea a crescut doar prin investiţii private. Era timpul ca, după 29 de ani, să investească şi Primăria”, a declarat pentru ebihoreanul.ro primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza.

Obiective turistice la Băile Felix

În paralel, în stațiunea Băile Felix a început și o nouă investiție privată. Complexul President, cel mai mare operator privat din staţiune, a început în toamnă o investiţie europeană de 3,8 milioane de euro pentru construirea unui hotel de lux cu 4 etaje, a unui restaurant cu 450 locuri şi a unui centru de conferinţe.

Băile Felix este cea mai mare stațiune cu funcționare permanentă din România, potrivit wikipedia.org. Se află la aproximativ 6 kilometri de Oradea, iar temperatura apelor termale este de 20-49 de grade Celsius. Prin rețeaua de hoteluri, Băile Felix oferă 7.000 de locuri de cazare, precum și bazine de înot, ștranduri în aer liber sau acoperite.

Printre obiectivele turistice de aici se numără lacurile cu nuferi și lotuși, populate cu broaște țestoase și pești exotici, ștrandul cu apă termală Apollo (1900), aqua park-ul acoperit din stațiune, Rezervația Naturală „Pârâul Peța” din Băile 1 Mai, Rezervaţia cu nuferi din Băile Felix sau ștrandul cu valuri din Băile 1 Mai (cel mai vechi din România, ce are o vechime de aproximativ 100 de ani).

Cel mai mare planetariu din România se află într-o Grădină Zoologică

Foto: Țetcu Mircea Rareș / Wikimedia Commons

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.