Cel mai mare planetariu din România se află într-o Grădină Zoologică

Planetariu Brașov. Foto: monitorulexpres.ro

Cel mai mare planetariu din România va fi deschis luna viitoare la Brașov. A costat 1,7 milioane de euro și va oferi spectacole de cel puțin 30 de minute.

”Vizitatorii pot călători pe cele mai îndepărtare locuri de pe pământ, pe toate planetele din galaxie sau pot vedea animaţii care îi pot ajuta să înţeleagă mai bine noţiuni de geografie, meteorologie, astronomie sau biologie”, a declarat Alin Pânzaru, managerul Zoo Braşov, citat de Monitorulexpres.ro.

Planetariul de la Zoo Brașov va fi deschis cel mai probabil în 1 aprilie. Aici vor fi difuzate filmulețe despre astronomie, geografie sau biologie.

Amenajarea planetariului a costat 8,205 milioane de lei şi a fost începută în primăvara anului trecut, de către firma braşoveană Har&H. Planetariul se află într-o clădire construită în urmă cu trei ani, cu aproape 2,5 milioane de lei, odată cu modernizarea grădinii zoologice.

Planetariul este dotat cu un sistem de proiectare digitală 4K, care funcționează cu ajutorul a două video-proiectoare, având ca sursă de lumina diode laser şi accesorii optice de conversie şi mascare. Sistemul poate fi îmbunătățit la 8K sau 3D. Și sistemul audio este unul de excepție, cu o putere de 19.000 W.

Planetariul de la Brașov are 103 locuri, fiind cel mai mare din țară.

” Urmează să vedem cum, sub ce formă îl vom include în exploatare, astfel încât să ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus, şi anume acela ca planetariul să fie vizitat de cât mai mulţi braşoveni şi de cât mai mulţi oameni care ajung la Grădina zoologică. Ne dorim să atragă cât mai mulţi elevi de la şcolile din Braşov care să pună în programa lor şcolară, la un anumit interval, vizite cu clasele aici. Ne dorim să îi ajute şi pe profesori la predarea lecţiilor, altfel decât în sala de clasă cu o carte în faţă, fie că vorbin de lecţii despre exploatarea spaţiului sau lecţii despre flora şi fauna dintr-o anumită parte a globului“, a declarat primarul Brașovului George Scripcaru.