Bacterie periculoasă descoperită la Spitalul Universitar din București

spitalul universitar de urgență
Spitalul Universitar de Urgență. Foto: Wikimedia

O bacterie periculoasă a fost descoperită la Spitalul Universitar de Urgență București într-una din sălile din secţia de obstetrică-ginecologie, relatează Digi24.

Este vorba de bacilul piocianic, bacil care se dezvoltă în mediile umede. În secția respectivă, care a fost închisă, se realizează intervenții chirurgicale pentru fibrom sau chisturi.

Bacteria a fost descoperită într-un filtru de apă al spălătorului din această secție.

După apariția informațiilor în presă, Spitalul Universitar de Urgență București a transmis un comunicat de presă în care arată că nu a existat riscul infectării pacienților.

„Proba pozitivă la bacilul piocianic a fost recoltată în dimineaţa zilei de 20 august dintr-un filtru de apă sterilă aflat în spălătorul de la sala de ginecologie. Toate filtrele din zonă, manipulate exclusiv de personalul medical mediu, nu au fost folosite deloc cu cinci zile înainte să se recolteze probele, respectiv între 15-19 august. Sala respectivă este utilizată pentru intervenţii cronice, exclus cele din obstetrică. Aşadar, orice posibilitate de propagare sau de infectare a vreunei persoane este nulă”, se arată într-un comunicat de presă al spitalului, citat de Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, bacteria respectivă se dezvoltă în apă stătută, iar nefolosirea instalaţiilor implică „asemenea riscuri”. Sala respectivă este deocamdată închisă.

Recent, Doru Oprea, protestatarul cu piciorul găurit de un capac de grenadă în timpul mitingului anti-PSD din data de 10 august a povestit că după ce a fost operat în Spitalul Universitar și a fost externat a început să se simtă rău și să aibă febră și frisoane.

Analizele de laborator realizate au identificat prezența în organismul său a unei bacterii periculoase numite clostridium. Doru Oprea nu știe cu siguranță dacă a luat bacteria din spital și așteaptă rezultatele unei analize a autorităților.

„Nu știu dacă am luat-o din spital, eu sâmbătă noaptea am început să mă simt rău, să am frisoane sau febră, duminică la fel. Cauzele, din ce am citit și din ce am vorbit cu medicii, sunt multiple: poate să se declanșeze de la antibiotice luate o perioadă lungă de timp sau poate să fie din spital. Concluzia de unde am luat-o pot să o stabilească autoritățile, eu nu am de unde să știu”, a declarat tânărul în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Digi24.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.