Atentat Strasbourg. Cine este atacatorul de la târgul de Crăciun

Chérif Chekatt atentat strasbourg
Chérif Chekatt, bărbatul de 29 de ani suspectat că este atacatorul din Strasbourg

Atentat Strasbourg. Extremistul suspectat că a deschis focul în apropierea târgului de Crăciun din Strasbourg, unde a omorât două persoane și a rănit alte 11, a fost identificat de poliție drept Chérif Chekatt, anunță „The Independent”.

Inițial, autoritățile au anunțat că bărbatul a împușcat mortal trei oameni, însă bilanțul a fost revizuit.

Chérif Chekatt are 29 de ani, s-a născut în Strasbourg în februarie 1989, și era cunoscut serviciilor secrete franceze drept o potențială amenințare teroristă. Autoritățile au început acum o investigație.

Televiziune franceză BFM TV a relatat că suspectul era cunoscut drept un membru al rețelelor radicalizate din Strasbourg și că era totodată și un „delincvent recidivist”.

După un schimb de focuri cu forțele de ordine în apropierea Pieței Kleber, Chérif Chekatt a reușit să fugă. El este căutat acum de 350 de polițiști și jandarmi.

Atentat Strasbourg – Cine este Chérif Chekatt

În trecut, atacatorul a fost închis de mai multe ori în Franța și în Germania pentru infracțiuni obișnuite, însă el era considerat de poliție o posibilă amenințare la siguranța națională. Suspectul avea o așa-numită „fișă S” (de la „siguranța națională”), care le permite autorităților să îl supravegheze, dar nu și să îl aresteze.

Locuința lui Chérif Chekatt a fost percheziționată marți de dimineață în legătură cu un jaf. Bărbatul nu a fost găsit acasă, dar autoritățile au descoperit în casă mai multe grenade.

Purtătorul de cuvânt al Armatei franceze, colonelul Patrik Steiger, a declarat că atacatorul nu părea să tragă în soldații care patrulau în zona pieței, ci mai degrabă i-a avut ca țintă pe civili.

Suspectul a fost împușcat și rănit de soldații care păzeau târgul de Crăciun, însă a scăpat după ce s-a urcat într-un taxi.

Atentat Strasbourg – Ce spun martorii

Atacul s-a produs în jurul orei locale 20.00. Pater Fritz, un martor ocular, a povestit pentru BBC că a auzit focuri de armă, iar apoi a găsit o persoană ce fusese împușcată. A încercat să îl resusciteze pe bărbatul respectiv, însă acesta a murit.

„Se pare că ambulanțele nu au putut să intre în acea zonă. După 45 de minute am renunțat să mai încercăm să îl resuscităm deoarece un doctor ne-a spus la telefon că nu mai are sens”, a relatat Fritz.

„Se auzeau focuri de armă, iar oamenii fugeau în toate părțile. A durat aproximativ 10 minute”, a povestit și un comerciant din zonă pentru postul de televiziune BFM TV.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.