Anunț pentru românii care pleacă la muncă în străinătate: Notificați Fiscul!

ANAF Declarația Unica FOTO: Steve Buissinne/Pixabay.com
ANAF Declarația Unica FOTO: Steve Buissinne/Pixabay.com

Românii care vor să plece din țară pentru mai mult de șase luni și nu notifică Fiscul în prealabil, riscă, de la 1 ianuarie 2018, amendă, potrivit avocatnet.ro.

Potrivit sursei citate, notificarea Fiscului trebuie făcută prin completarea și depunerea unui chestionar de rezidență fiscală. Cei care nu depun în timp util chestionarul respectiv, din prima zi a anului viitor, riscă o amendă între 50 și 100 de lei.

Obligația de a depune ghidul o au persoanele fizice care pleacă din România pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.

La fel, trebuie să depună chestionarul și persoanele fizice care sosesc în România și au o ședere pe teritoriul țării „o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat”.

Potrivit avocatnet.ro, „chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” trebuie completat în două exemplare. Unul se păstrează, iar celălalt se trimite prin poștă, cu confirmare de primire sau se depune la registratura unității fiscale de care aparține fiecare. De asemenea, există și varianta de a se transmite acest document și în format electronic.

Înregistrarea se face cu 30 de zile înainte de plecarea din România, iar autoritățile decid dacă persoana respectivă râmâne în continuare în evidențele fiscale.

Reprezentanții ANAF au publicat pe site-ul instituției și un ghid. Îl puteți citi – AICI.

FOTO: Steve Buissinne/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.