Anul schimbărilor: cum te motivezi dacă lucrezi de acasă pe termen lung

Foto: Pexels

Tot mai multe companii anunță noi politici legate de programul de muncă, precum mutarea activității în regim remote permanent sau cel puțin pentru anul în curs.

Acest lucru poate fi o binecuvântare pentru o parte dintre angajați și o problemă pentru alții. Dacă faci parte din categoria celor care dau randament mai bun de la birou, trebuie să știi că și acasă îți poți crea mediul ideal pentru muncă. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să fii mai productiv și creativ pe parcursul acestui an:

Schimbă atmosfera din casă

Productivitatea de la birou se datorează adesea atmosferei create cu ajutorul luminilor, al mobilierului și al locului. Pentru a reuși să te bucuri de aceleași stări și senzații este important să poți modifica mediul de acasă în funcție de activități. Iluminatul joacă un rol important în productivitatea din timpul lucrului, așa că alege un intrerupator wireless care te ajută să modifici lumina în orice moment al zilei. Dacă ai un program flexibil vei munci, cu siguranță, și în orele mai târzii ale zilei, iar iluminatul inteligent îți permite să setezi tonul potrivit în camera în care muncești. De asemenea, cu ajutorul pieselor de mobilier îți poți stabili un colț pentru biroul de acasă, care să corespundă nevoilor pe care le aveai și la sediul companiei la care lucrezi. Totul trebuie să fie bine organizat pentru a fii productiv, dar și confortabil când muncești de acasă.

Rămâi conectat la viața socială

Munca de acasă te poate păcăli în anumite momente. Te poți lovi de problema muncitului până târziu și evitarea ieșirilor în aer liber. Socializarea este esențială pentru o stare de spirit echilibrată și pentru sănătatea mintală. Chiar dacă iubești ceea ce faci la job și vrei să-ți dedici cât mai mult timp muncii, la fel de important este să ai un program sănătos. Organizează-ți timpul în așa fel încât să ai timp și pentru activități cu prietenii sau familia. 

 

Cu colegii, de asemenea, trebuie să păstrezi o relație apropiată, iar dacă locuiți în același oraş, să încercați să vă vedeți cât mai des în cercuri restrânse. Chiar dacă poți comunica online la fel de bine și de rapid, nimic nu se compară cu socializarea reală între colegi. Aceasta poate întări legăturile și duce la o colaborare mai bună în munca de zi cu zi.

Planifică 

Dacă știi sigur că anul acesta vei munci de acasă, s-ar putea ca termenul să se prelungească, în special dacă angajatorul observă că lucrurile merg la fel de bine în această nouă dinamică. Pentru a putea munci permanent de acasă va trebui să faci anumite modificări, mai ales dacă spațiul pe care îl ai la dispoziție este de mici dimensiuni. Important de notat este că odată cu revenirea la noul normal, se vor redeschide și spațiile de coworking, unde te poți refugia când ai nevoie de un spațiu strict pentru muncă. Acestea pot fi benefice dacă ai copii sau dacă întreaga familie își mută activitatea de acasă. De asemenea, dacă plănuiești să cumperi o locuință în următoarea perioadă, trebuie să ții cont și de felul în care poți include spațiul pentru birou și alte piese de mobilier necesare pentru a-ți face munca mai ușoară.

 

Poate fi complicat să te simți productiv de acasă, dar flexibilitatea la noile forme de muncă devine o cerință și pentru angajați. Fă tot posibilul pentru a găsi acel echilibru, deoarece munca de acasă și remote devine noul trend pentru multe companii din lume.

 

Sursa foto: pexels.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.