ANAF nu știe câți români și-au plătit amenzile primite în timpul stării de urgență

FOTO: antifrauda.ro
FOTO: antifrauda.ro

Cu toate că forțele de ordine au dat peste 300.000 de amenzi în timpul stării de urgență, Fiscul nu deține informații despre câte dintre acestea au fost plătite.

Potrivit unui răspuns oferit ziarului Libertatea, ANAF susține că toate amenzile care se achită în România, cu excepția celor aplicate de Direcția Generală Antifraudă Fiscală, se încasează într-un singur cont.

În acest cont al amenzilor ce nu vizează frauda fiscală intră și amenzile date de Poliția Locală, amenzile RATB, amenzile pentru nerespectarea disciplinei în construcții, amenzile date de jandarmi, cele date de CNAIR pentru roviniete, amenzile pentru pașapoarte, sancțiunile date de ANSVSA sau cele dictate de Biroul de Metrologie Legală.

Chiar și așa, Fiscul spune că încearcă să recupereze banii de la cetățenii sancționați.

”În fapt, organele fiscale din subordinea ANAF aplică măsurile de executare silită pentru recuperarea creanțelor bugetare, inclusiv pentru amenzi, în mod unitar, fără a face diferențe între acestea. Astfel, în evidențele fiscale, urmărirea și recuperarea se realizează în funcție de tipul obligației, în cazul prezentat de dumneavoastră «Venituri din amenzi și alte sancțiuni aplicate potrivit legii» și de contul de venituri în care aceasta se încasează, fără a se face distincție între organele constatatoare ale sancțiunilor contravenționale aplicate sau privind faptele săvârșite de aceștia”, a comunicat Fiscul pentru sursa citată.

Curtea Constituțională a decis, în urmă cu câteva săptămâni, că majorarea amenzilor în timpul stării de urgență a fost neconstituțională. Cetățenii sancționați trebuie, însă, să conteste amenzile primite în instanță.

Pe de altă parte, Guvernul se apără spunând că a fost o metodă bună de a ține sub control efectele pandemiei de coronavirus.