Alina Bica, achitată de judecători în dosarul despăgubirilor ilegale

alina bica
Alina Bica. Foto: YouTube

Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, a fost achitată vineri, 29 iunie, de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul despăgubirilor ilegale, anunță stirileprotv.ro.

Decizia nu este definitivă.

În același dosar, Dorin Cocoș a primit o condamnare de 2 ani si 4 luni de închisoare pentru trafic de influență. Deoarece această pedeapsă se contopește cu vechea condamnare, se stabilește pedeapsa finală de 3 ani, o lună și 10 zile de închisoare, cu executare, mai arată sursa citată.

Lui Dorin Cocoș i se va confisca și suma de 10 milioane de euro, în plus față de cele 9 milioane de euro din dosarul Microsoft.

Alina Bica, condamnată definitiv la închisoare cu executare într-un alt dosar

Chiar dacă a fost achitată în acest dosar, Alina Bica tot trebuie să ispășească o pedeapsă de închisoare cu executare.

În urmă cu doar 3 zile, pe 26 iunie, Alina Bica a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un dosar în care a fost găsită vinovată de favorizarea făptuitorului.

Concret, Alina Bica a fost găsită vinovată că l-a ajutat pe fostul ministru Adriean Videanu să scape de sechestrul pus pe averea sa.

Videanu că şi-a pasat acţiunile asupra cărora procurorii DIICOT instituiseră sechestru soţiei şi copilului, iar Alina Bica le-a scos de sub sechestru printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, „cu încălcarea prevederilor legale de competenţă”.

Alina Bica nu se află la ora actuală în România. În ultimele luni ea a stat în Costa Rica, unde a primit azil politic.

În urmă cu o săptămână, Nicoleta Tender, soția miliardarului Ovidiu Tender, a declarat că Alina Bica nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci în Panama.

În dosarul despăgubirilor ilegale DNA acuză mai mulți membri ai Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) că au supraevaluat un teren în dauna statului român.

Faptele s-au petrecut în anul 2011, când Alina Bica era reprezentanta Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale de Despăgubiri din ANRP.

Potrivit DNA, la data de 15 martie 2011, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 130.535mp (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de 377.282.300 de lei.

Conform DNA, aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 de lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către omul de afaceri Gheorghe Stelian și de către alte persoane.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.