Alina Bica, condamnată definitiv la închisoare cu executare

alina bica
Alina Bica. Foto: YouTube

Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, a fost condamnată definitiv, marţi, 26 iunie, la 4 ani de închisoare cu executare de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, transmite postul de televiziune Digi24.

Ea a fost găsită vinovată de favorizarea făptuitorului.

În acest dosar a fost cercetat și fostul ministru Adriean Videanu, însă aceasta fost achitat.

Adriean Videanu a fost acuzat de către procurorii DNA că şi-a pasat acţiunile asupra cărora procurorii DIICOT instituiseră sechestru soţiei şi copilului, ulterior acestea fiind scoase de sub sechestru de către Alina Bica, relatează mediafax.ro.

Procurorii au susţinut că, prin înstrăinarea acţiunilor, deşi se aflau indisponibilizate ca urmare a măsurii sechestrului, „inculpatul Videanu Adriean s-a situat deja în sfera infracţională”.

La data de 25 februarie 2014, Alina Bica, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, „cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator dispus asupra acţiunilor lui Videanu”, mai arătau procurorii DNA.

Alina Bica, în Costa Rica sau în Panama?

Alina Bica nu se află la ora actuală în România. În ultimele luni ea a stat în Costa Rica, unde a primit azil politic.

În urmă cu o săptămână, Nicoleta Tender, soția miliardarului Ovidiu Tender, a declarat că Alina Bica nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci în Panama.

Tot azi, Alina Bica a fost achitată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un alt dosar, cel privind mita pentru clasarea cauzei în care a fost implicat omul de afaceri Horia Simu. Și această decizie este definitivă.

Alina Bica, trimisă în judecată și în dosarul depăgubirilor ilegale

Alina Bica mai este trimisă în judecată și în dosarul despăgubirilor ilegale (supraevaluate) făcute, acuză DNA, de mai mulți membri ai Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Faptele s-au petrecut în anul 2011, când Alina Bica era reprezentanta Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale de Despăgubiri din ANRP.

Potrivit DNA, la data de 15 martie 2011, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 130.535mp (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de 377.282.300 de lei.

Conform DNA, aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 de lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către omul de afaceri Gheorghe Stelian și de către alte persoane.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.