Alegeri în Ungaria și Serbia

FOTO: ds_30/Pixabay.com
FOTO: ds_30/Pixabay.com

Actualizare. În Ungaria, Viktor Orban câștigă un nou mandat de premier. Fidesz își revendică 135 de locuri în Parlament, în timp ce alianța 56, iar partidul de extremă dreapta Patria Noastră 7, după centralizarea a 93% in voturile de pe liste.

Duminică au fost programate alegeri importante atât în Ungaria, cât și în Serbia. Pentru prima dată în ultimii 12 ani, premierul maghiar Viktor Orban nu este foarte sigur de victorie. Chiar dacă sondajele de opinie îl dau drept câștigător, datele arată și că sunt foarte mulți nehotărâți.

Potrivit ultimului sondaj realizat de Politico Europe, partidul Fidesz, condus de premierul Ungariei, Viktor Orbán, conduce cu o majoritate restrânsă, de doar 50% în fața candidatului unic al Opoziției Unite, Péter Márki-Zay, care este cotat cu 44% din sufragii.

Cu o săptămână înainte de alegeri, un sondaj de opinie național intrat în posesia portalului www.telex.hu și realizat de Závecz Research arăta că avansul coaliției de guvernare era de doar 2%. Procentul celor care vor o schimbare de guvern era de 42% acum șapte zile, în timp ce numărul celor care doresc rămânerea guvernului Orban la putere era de 44%.

În cealaltă țară vecină, Serbia, președintele sârb Aleksandr Vucic încearcă să obțină un nou mandat astăzi. Partidul Progresist Sârb și Vucic domină scena politică din Serbia. Din 2012, când partidul a reușit să formeze un guvern, Vucic a devenit premier și a început să-și marginalizeze oponenții politici atât din interiorul partidului, cât și din afara grupului politic.

Probabil, candidatul cu cele mai mari șanse de a-i lua locul lui Vucic este Zdravko Ponoș, un fost general al armatei sârbe. Ponoș reprezintă o coaliție de partide care se consideră urmașul platformei civice și pro-europene care a contribuit la căderea lui Milosevic din anul 2000.

Grupul care domină coaliția, Partidul Libertate și Dreptate, este condus de fostul primar la Belgradului, Dragan Djilas, considerat a fi inamicul politic al lui Vucic.