Alegeri FRF: Răzvan Burleanu rămâne președintele fotbalului românesc

Alegeri FRF: Va reuși noul șef al Federației să scoată fotbalul românesc din mediocritate? Foto: Federația Română de Fotbal

Răzvan Burleanu și-a apărat cu succes funcția de președinte astăzi, la Casa Fotbalului, impunându-se clar în primul tur de alegeri FRF, la care au mai participat Ionuț Lupescu, Marcel Pușcaș și Ilie Drăgan.

Alegeri FRF: Răzvan Burleanu s-a impus clar la scrutinul organizat la Casa Fotbalului, obținând mai mult de jumătate din cele 254 de voturi, încă din primul tur de scrutin.

Rezultate alegeri FRF:

  • Răzvan Burleanu – 168 de voturi
  • Ionuț Lupescu – 78 de voturi
  • Marcel Pușcaș – 8 voturi
  • Ilie Drăgan – 0 voturi.

Au fost și controverse în ziua alegerilor. Burleanu a vorbit cu opt minute mai mult decât limita de 10 minute alocată discursurilor candidaților, fapt care a atras nemulțumirea unora. De asemenea, cabinele de vot au fost așezate ”strategic”, într-o poziție din care votul secret nu era asigurat.

Favoriți erau Răzvan Burleanu (33 de ani), ajuns șef al fotbalului românesc în urmă cu patru ani, profitând de arestarea fostului internațional Gheorghe Popescu și de retragerea lui Mircea Sandu, cel care a condus forul timp de 24 de ani, și Ionuț Lupescu (49 de ani), care a condus Comisia Tehnică a UEFA din 2012 până în 2018, funcție pe care a părăsit-o pentru a candida la șefia FRF.

Cei doi s-au acuzat reciproc de activități necurate în timpul campaniei electorale. Ionuț Lupescu pare să aibă susținerea lui Liviu Dragnea, liderul PSD.

La alegeri participă câte un reprezentant al tuturor cluburilor din primele trei ligi de fotbal masculin: 14 din Liga 1, 18 din Liga 2 și 66 din Liga 3. Mai mult, asociațiile județene de fotbal au 42 de voturi, echipele de copii și juniori (61), fotbalul feminin (29) și futsalul (25).

Cluburile din prima ligă au cea mai mică pondere la alegerile FRF. În total, 257 de membri afiliaţi au dreptul de a vota viitorul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal.

Alegeri FRF: Cum sunt împărțite voturile

Liga 3 – 66 voturi (25,9% din total)
Copii și juniori – 61 voturi (23,9%)
Asociații Judetene de Fotbal – 42 voturi (16,5%)
Fotbal Feminin – 29 voturi (11,4%)
Futsal – 25 voturi (9,8%)
Liga 2 – 18 voturi (7%)
Liga 1 – 14 voturi (5,5%)

Pe lânga șefia FRF, astăzi se va decide și componența Comitetului Executiv.

Candidații vor intra în sală la ora 14:00, iar ședința va fi condusă de secretarul general al FRF, Radu Vișan. Fiecare candidat va ține un discurs de cel mult 10 minute, iar votul este secret.

Președinte al FRF va fi numit candidatul care va obține majoritatea voturilor (jumătate plus unu) membrilor afiliați prezenți.

Alegeri FRF: Declarații aprinse

”N-am nicio emoţie că voi câştiga inclusiv după aceste declaraţii din mediul politic. Avem 160-170 de voturi în acest moment. Consider că, în proporţie covârşitoare, cei 255 de alegători sunt independenţi”, a declarat Răzvan Burleanu.

”Eu sunt sigur că vom câştiga din primul tur. Spun asta după discuţiile pe care le-am avut cu membrii votanţi. Unii au fost mai timizi, alţii au fost ofensivi. Unii m-au privit în ochi, alţii nu. Eu sunt pesimist şi zic că voi obţine 65-70% din voturi”, s-a fălit și Ionuț Lupescu.

”Nu înţeleg de ce Burleanu şi Lupescu sunt favoriţi la alegeri, atâta timp cât CV-ul îmi este net favorabil. Deocamdată singura persoană dintre cei patru candidaţi care a condus un club de fotbal este Marcel Puşcaş. Singura persoană care a investit bani personali în fotbal este Marcel Puşcaş. Singura persoană care a antrenat în cupele europene este Marcel Puşcaş. Singura persoană care n-a trăit din fotbal, ci pentru fotbal de 28 de ani este Marcel Puşcaş. Singura persoană care a fost impresar este Marcel Puşcaş. Singura persoană care a activat ca jucător la nivel de judeţ, de Divizia C, de Divizia B, de Divizia A, de nivel internaţional este Marcel Puşcaş. Aşa că nu înţeleg de ce să fiu outsider”, a spus Marcel Pușcaș (57 de ani).

Ilie Drăgan (33 de ani) nu pare să aibă nicio șansă la victorie. El a jucat fotbal la nivel de amatori, fost lector de antrenori al FRF și s-a implicat în domeniul copiilor și juniorilor.