A murit Silvio Berlusconi

silvio berlusconi
Foto: European People's Party / Wikipedia.org

Silvio Berlusconi, fostul premier italian, a murit la vârsta de 86 de ani, anunță „The Guardian”.

Magnatul mass-media, care a condus 3 guverne ale Italiei între 1994 și 2011, și al cărui partid Forza Italia face parte din actuala coaliție de guvernare, suferea de leucemie de ceva vreme.

Berlusconi a fost unul dintre cei mai extravaganți politicieni ai Italiei, revenind pe scena politică în anul 2017, în ciuda unei cariere afectate de scandaluri sexuale, nenumărate acuzații de corupție și o condamnare pentru fraudă fiscală.

În această primăvară el a fost internat 6 săptămâni la Spitalul San Raffaele din Milano, unde a urmat un tratament pentru o infecție pulmonară asociată leucemiei mielomonocitare cronice de care suferea.

Născut la Milano în 1936 într-o familie din clasa de mijloc, Berlusconi și-a început cariera de afaceri în imobiliare. Apoi a fondat Mediaset, cel mai mare radiodifuzor comercial din Italia. De asemenea, a deținut clubul de fotbal AC Milan între 1986 și 2017.

Forza Italia a fost înființată în 1993. Un an mai târziu, Berlusconi a fost primul prim-ministru ales fără să fi ocupat anterior o funcție guvernamentală. Cel de-al doilea mandat, între 2001 și 2006, este cel mai lung deservit de un lider italian de după al Doilea Război Mondial. A revenit la putere în 2008, dar a fost forțat să demisioneze în 2011, pe fondul unei crize acute a datoriilor.

Berlusconi a fost condamnat pentru fraudă fiscală la sfârșitul anului 2012, pentru care și-a ispășit pedeapsa de un an făcând muncă în folosul comunității cu fracțiune de normă într-o casă rezidențială din Milano.

Interdicția de a candida pentru funcții publice a fost ridicată înainte de alegerile generale din 2018.

În 2019, Berlusconi a câștigat un loc în Parlamentul European, la alegerile generale din octombrie 2022 partidul său a revenit la putere într-o coaliție condusă de Frații Italiei ai Giorgiei Meloni. Berlusconi a fost ales senator.

De-a lungul vieții, politicianul italian s-a căsătorit de 2 ori și a devenit tată a 5 copii.

Foto: European People’s Party / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.