A murit Maradona, geniu al fotbalului mondial

Diego Armando Maradona FOTO: Wikimedia Commons
Diego Armando Maradona FOTO: Wikimedia Commons

Argentinianul Diego Armandă Maradona, poate cel mai talentat jucător din istoria fotbalului, a murit în această seară din cauza unui stop cardiac. Avea 60 de ani.

Fostul fotbalist, născut într-o suburbie rău-famată a metropolei Buenos Aires, suferise de curând o intervenție chirurgicală de succes pentru eliminarea unui cheag de sânge de la creier. Medicii spuneau atunci că Maradona își va continua tratamentul pentru dependența de alcool.

Diego Maradona a fost unul dintre cei mai spectaculoși fotbaliști din istorie. A debutat în fotbalul profesionist înainte de a împlini 16 ani și până la 20 de ani avea să marcheze 100 de goluri pentru micuța Argentinos Juniors.

A trecut la granzii de la Boca Juniors, însă după doar un sezon senzațional, în 1982, ajungea la FC Barcelona. După doi ani nervoși în Catalonia, argentinianul avea să treacă la Napoli, una dintre cele mai inspirate mutări din istoria transferurilor de jucători.

Maradona a scris istorie la Napoli, unde a câștigat primele două titluri din istoria clubului din sudul Italiei. Au urmat, însă, scandaluri de dopaj, dependența de cocaină și, după o scurtă experiență la Sevilla, Maradona s-a retras acasă, la Boca Juniors, în 1997.

A marcat 34 de goluri în 91 de meciuri jucate pentru naționala țării sale, pe care a purtat-o către două finale consecutive de Cupă Mondială, una câștigată glorios în Mexic, în 1986, iar cealaltă pierdută dureros în Italia, patru ani mai târziu.

A fost suspendat din activitate pentru o perioadă de 15 luni, în 1991, în Italia, după ce a fost depistat că a consumat cocaină și în 1994 a fost trimis acasă de la turneul final al campionatului mondial de fotbal din S.U.A., după ce a folosit efedrină.

După retragerea din activitate, Maradona s-a confruntat cu serioase probleme de sănătate și creșteri în greutate cauzate în principal de abuzul de cocaină.

În 2005, a suferit o operație chirurgicală la nivelul stomacului, menită să oprească creșterea sa în greutate. După ce a depășit dependența de cocaină, Maradona a devenit gazda unui popular show de televiziune în Argentina.

A jucat la echipe de club din Argentina și din Europa, însă vârful carierei sale l-a atins la Napoli. Condusă de Maradona, Napoli a câștigat singurele sale trofee de campioni ai Italiei în sezonul 1986/87 și 1989/90, clasându-se pe locul 2 în campionat de două ori în sezonul 1987/88 și în 1988/89.