A fost descoperită o variantă italiană nouă de coronavirus

pandemie coronavirus covid
Foto: icsilviu / pixabay.com

Virusologii din Italia au identificat, încă de la începutul lunii august, o nouă variantă a coronavirusului. Aceasta circula în Brescia și este asemănătoare cu cea identificată în Marea Britanie.

Varianta italiană descoperită la Brescia precede varianta apărută abia la sfârșitul lunii septembrie în Regatul Unit și care apoi s-a răspândit în Europa, inclusiv în Italia, spune Arnaldo Caruso, președintele Societății italiene de Virologie, pentru La Repubblica.

Varianta care a fost identificată în Italia prezintă mutațiile 501 și 493, ceea ce face ca proteina Spike să fie puțin diferită de cea a virusului pandemic cunoscut până acum, potrivit experților în sănătate.

„Nu știm dacă varianta engleză a apărut exact la sfârșitul lunii septembrie, precum și a noastră la începutul lunii august. O analiză ne spune că această nouă variantă italiană ar fi putut fi generată la începutul lunii iulie. Ceea ce putem spune din studiile colegului meu Ciccozzi este că a noastră este cu siguranță prima dovadă a mutațiilor proteinei Spike la nivelul poziției 501 în Italia și poate, cel puțin până în prezent, în Europa”, a precizat medicul Caruso.

Doctorul a mai spus că vaccinul dezvoltat acum poate funcționa și împotriva „variantei italiene” de coronavirus.

Marea Britanie a înregistrat, luni, un record de noi infectări cu coronavirus. În 24 de ore, autoritățile sanitare au anunțat nu mai puțin de 41.000 de cazuri. Experții sunt de părere că la baza acestui bilanț este noua tulpină a virusului, iar recordul va fi doborât în zilele următoare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.