A fost descoperită o groapă comună cu peste 400 de morți în orașul Izium, eliberat de sub ocupația rușilor

groapă comună izium
Groapa comună din Izium. Foto: Andrii Iermak

Oficialii ucraineni au anunțat că autoritățile au descoperit o groapă comună cu peste 400 de cadavre în orașul Izium din nord-estul țării, eliberat recent de sub ocupația rușilor, relatează BBC.

„Rusia lasă moarte peste tot în urma ei”, a declarat președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, amintind de gropile comune descoperite și în alte orașe.

Nu este clar ce s-a întâmplat cu victimele din Izium, însă se pare că mulți dintre oameni ar fi murit în urma bombardamentelor și a lipsei de acces la servicii medicale. Unii dintre cei decedați ar fi soldați ucraineni.

Șeful poliției regionale, Volodimir Timoșko, a declarat că exhumările vor începe de vineri. Orașul Izium a fost sub ocupația rușilor mai bine de 5 luni.

„Dorim ca lumea să afle ce se întâmplă cu adevărat și la ce a dus ocupația Rusiei. Bucha, Mariupol, iar acum, din nefericire, Izium”, a mai spus președintele Zelenski.

Andrii Iermak, șeful de cabinet al președintelui Zelenski, a publicat pe rețeaua de socializare Twitter o fotografie cu groapa comună.

„O uriașă groapă comună a fost descoperită în Izium, regiunea Harkov. Toate trupurile vor fi exhumate și examinate. Rusia este o țară criminală. Un stat care sponsorizează terorismul”, a scris Andrii Iermak în mesajul care însoțește fotografia.

Cea mai mare parte a orașului Izium este în ruine. Un politician local le-a spus reporterilor că până la 80% din infrastructura orașului este distrusă și că încă sunt descoperiți morți sub dărâmături.

Izium și alte orașe din regiunea Harkov au fost eliberate în ultima săptămână într-o contraofensivă ucraineană care i-a luat prin surprindere pe ruși. Ucrainenii au relatat că soldații ruși au fugit, unii dintre ei chiar pe biciclete și deghizați în localnici pentru a nu fi identificați de drone.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.