Soldații ruși au fugit din Harkov pe biciclete, deghizați în localnici

Militarii ruși aflați în satul Zaliznychne aflat la 37 de kilometri est de Harkov, Ucraina, au fugit pe biciclete furate de la ucraineni, deghizați în localnici, relatează „The Washington Post”.

La câteva ore după ce armata ucraineană a intrat în zonă, sute de soldați ruși au fugit din sat. „Pur și simplu și-au aruncat armele la pământ”, a povestit Olena Matvienko.

„Nu erau moștri, erau copii. I-am întrebat ce vor de la noi și au spus „Putem fie să fim aici, fie în închisoare””, a mai relatat ea.

Jumătate dintre soldați au fugit în vehicule în primele ore ale ofensivei ucrainene. Disperați, cei rămași în urmă i-au implorat pe comandanții lor să trimită pe cineva care să îi ia de acolo, au povestit localnici care au auzit conversațiile.

„Li s-a spus: „Sunteți pe cont propriu”. Au intrat în casele noastre ca să ia haine pentru ca dronele să nu îi vadă îmbrăcați în uniforme. Ne-au luat bicicletele. Doi dintre ei l-au amenințat cu arma pe fostul meu soț până le-a dat cheile de la mașină”, a mai spus Matvienko.

În ultima săptămână, o contraofensivă ucraineană a împins forțele rusești afară din punctele strategice pe care le ocupaseră în nord-estul regiunii Harkov.

Chiar Ministerul Apărării din Rusia a prezentat o hartă care arăta că rușii se retrag dincolo de râul Oskil de la marginea estică a regiunii Harkov. Cu o zi înainte ministerul confirmase că trupele sale au părăsit localitățile Balakliya și Izyum din regiunea Harkov în urma unei decizii de a se regrupa.

Duminică, comandantul-șef al armatei ucrainene, Valery Zaluzhny, a declarat că forțele ucrainene au recucerit peste 3.000 de kilometri pătrați și că avansează în continuare spre est, sud și nord.

„În unele locuri, forțele ucrainene au penetrat frontul rușilor chiar și 70 de kilometri”, a anunțat Institutul pentru Studiul Războiului, care urmărește îndeaproape conflictul. Potrivit experților, ucrainenii au cucerit mai mult teritoriu în ultimele 5 zile decât au reușit să ocupe rușii de la începutul lunii aprilie.

Conflictul nu s-a terminat însă. Rusia încă mai controlează aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei și continuă bombardamentele în anumite zone.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.