Ordonanțe de Urgență ”marca” Tudorel Toader: Dispare un articol privind prevenirea faptelor de corupție și cazier ”curat” pentru Liviu Dragnea

Tudore Toader FOTO: Gov.ro
Tudore Toader FOTO: Gov.ro

Ministerul Justiției a trimis spre avizare un proiect de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. De asemenea, se pregătește o altă Ordonanță de Urgență care i-ar ”curăța” cazierul lui Liviu Dragnea.

Potrivit G4media.ro, una dintre modificările propuse în proiectul de OUG privește schimbarea Articolului 155 din Codul Penal, legat de Întreruperea cursului prescripției răspunderii penale, reducând mult termenele, lucru care îi favorizează enorm pe cei urmăriți penal sau judecați.

Ordonanța lui Tudorel Toader elimină și multe infracțiuni pentru care nu se acordă circumstanțe atenuante (reducerea pedepsei) în cazul achitării integrale materiale a prejudiciului. Ministrul Justiției a decis că doar cei care comit acte de tâlhărie, piraterie, furt calificat, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice nu pot beneficia de reducerea pedepsei.

Potrivit sursei citate, în acest moment lista este mult, mult mai lungă:

ultraj, ultraj judiciar, purtare abuzivă, infracţiuni contra siguranţei publice, infracţiuni contra sănătăţii publice, infracţiuni contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate, contra securităţii naţionale, contra capacităţii de luptă a forţelor armate, infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, a infracţiunilor privind frontiera de stat a României, a infracţiunilor la legislaţia privind prevenirea şi combaterea terorismului, a infracţiunilor de corupţie, infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, a celor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, a infracţiunilor privitoare la nerespectarea regimului materiilor explozive, materialelor nucleare sau al altor materii radioactive, privind regimul juridic al drogurilor, privind regimul juridic al precursorilor de droguri, a celor privind spălarea banilor, privind activităţile aeronautice civile şi cele care pot pune în pericol siguranţa zborurilor şi securitatea aeronautică, privind protecţia martorilor, privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, a celor privind traficul de organe, ţesuturi sau celule de origine umană, privind prevenirea şi combaterea pornografiei şi a celor la regimul adopţiilor.

Dispare și un articol care prevenea faptele de corupție: ”În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

De asemenea, Ministerul Justiției lucrează la o altă Ordonanță de Urgență care introduce posibilitatea ca cei condamnați de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte înainte de noiembrie 2018 (completuri declarate nelegale de CCR) să poată face contestație în anulare – chiar dacă au ieșit din termenul legal de 30 de zile de depunere a contestației.

Până acum, câștig de cauză privind o procedură similară au avut Dan Șova și Alina Bica.

Mai mult, proiectul i-ar redeschide lui Liviu Dragnea procesul Referendumul, finalizat în 2016 cu o condamnare definitivă de 2 ani de închisoare cu suspendare. Aceasta ar echivala cu faptul că liderul PSD nu ar mai avea cazier și ar putea fi inclusiv premier.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.