Zilele libere în 2015

Cei mai mulți dintre angajații români se întorc luni la serviciu, după zilele libere pe care le-au avut de Crăciun, urmând să se mai bucure de o scurtă vacanță cu ocazia Anului Nou.

Astfel, zilele libere în 2015, declarate prin Codul Muncii, vor fi 13 la număr, dar numai opt dintre ele vor pica în timpul săptămânii lucrătoare, restul fiind zile de week-end.

Primele zile libere pe care românii le vor avea în 2015 vor fi 1 și 2 ianuarie, cu ocazia Anului Nou.

Următoarea zi liberă, adoptată recent de parlamentari, este data de 24 ianuarie, când se sărbătorește Unirea Principatelor Române. Aceasta a fost declarată oficial zi națională, nelucrătoare.

În expunerea de motive privind declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare legală se preciza că „Unirea de la 24 ianuarie 1859 a dovedit lumii întegi că împreună suntem mai puternici, că împreună suntem un popor demn și respectat. (…) 24 ianuarie semnifică, practic, ziua de naștere a statului național modern român și trebuie ca românii să nu uite acest lucru (…) Recunoașterea ca sărbătoare legală este un gest simbolic care conferă acestei sărbători statutul bine meritat, deoarece există un adevăr istoric de netăgăduit: România s-a născut la Iași!”.

După data de 24 ianuarie, următoarele zile libere pentru angajații români vor fi cele de Paște, respectiv 12 și 13 aprilie, urmate de 1 Mai, dată la care se sărbătorește Ziua Muncii.

Următoarea minivacanță va fi pe data de 31 și 1 iunie, cu ocazia sărbătorii primei și a doua zi de Rusalii.

După aceste două zile libere, următoarea va fi pe 15 august, pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului, urmată de data de 30 noiembrie 2015, când se sărbătorește ziua Sfântului Andrei și 1 decembrie, Ziua Națională a României.

Zilele libere din 2015 se încheie cu 25 și 26 decembrie, când românii sărbătoresc Crăciunul.

În anul 2014, dintr-un total de 12 zile libere declarate prin lege, nouă zile au picat în cursul săptămânii și trei în week-end.