Tensiuni în Catalonia. Peste 450 de răniți, s-au folosit gloanțe de cauciuc

FOTO: Captură video
FOTO: Captură video

21:15. Potrivit unor date ale autorităților catalane, sunt peste 450 de răniți după intervenția în forță a polițiștilor.

În Spania e cea mai mare criză politică din istoria recentă. Aceasta este generată de referendumul pentru independența Cataloniei. Scrutinul care a fost programat pentru duminică de autoritățile locale a fost declarat ilegal de guvernul spaniol și Curtea Constituțională. Însă separatiștii catalani spun că nu vor să renunțe la vot.

Încă de dimineață au apărut conflicte între manifestanți, cei care vor să țină referendumul, și forțele de ordine. Potrivit autorităților, sunt peste 300 de răniți. Poliția a intrat în forță în manifestanți folosind bastoanele și chiar gloanțe de cauciuc, ceea ce stârnit indignare în Catalonia și în întreaga țară.

Primarul Barcelonei a cerut demisia premierului Spaniei, pentru că a trimis forțele de ordine. Oamenii vin să voteze, însă găsesc secțiile înconjurate de polițiști.

Potrivit lui Andrei Țărnea, expert în relații intarnaționale, catalanii își doresc independența din motive economice și de identitate.

„În primul rând sunt motive identitare, care țin de tradiția naționalismului catalan. E un mix, un amestec complicat de pasiuni politice între o generație tânără, care își dorește o Catalonie mai progresistă, modernă, în același timp există o populație mai în vârstă animată de un sentiment de naționalism catalan, există o parte care văd în această autonomie o oportunitate pentru dezvoltare econonomică.

Din punct de vedere constituțional, acest referendum nu întrunește acele elemente de condiție legală pentru ca autoritățile federale spaniole să-l accepte ca legitim”, a declarat Andrei Țărnea, la telviziunea de știri Digi24.

În 2014 a mai avut loc un referendum cu două secțiuni: „Doriți să devină stat Catalonia?” și „În cazul unui răspuns afirmativ, doriți care acest stat să fie independent?”.

La acest plebicist s-au prezentat, potrivit mass media, între 37% și 41,6%. Dintre aceștia, 80,% au votat DA. Catalonia are o populație de 7,5 milioane de locuitori.


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.