Țara în care poți face pușcărie dacă fumezi în public

Controversatul președinte filipinez Rodrigo Duterte a semnat un ordin prin care se interzice fumatul total, atât în spații închise, cât și în cele exterioare. Legea interzice inclusiv fumatul țigărilor electronice.

Cei care încalcă legea riscă o amendă de până la echivalentul a 120 de euro și o pedeapsă și de închisoare până la patru luni. De asemenea, sunt interzise și reclamele la tutun și sponsorizările care vin din industria tutunului.

Fumătorii care nu pot renunța la acest viciu vor avea la dispoziție doar zone speciale pentru fumat, care se vor afla la cel puțin zece metri distanță de intrările sau ieșirile din clădiri.

Rodrigo Duterte a stârnit numeroase controverse la nivel mondial prin deciziile și declarațiile sale. Președintele filipinez a declarat un adevărat război traficanților de droguri și consumatorilor. Organizațiile pentru drepturile omului spun că peste 7.000 de oameni suspectați că ar consuma sau ar trafica substanțe interzise au fost ucise de când Duterte a preluat puterea.

Anul trecut, președintele Turkmenistanului a interzis vânzarea țigărilor. Magazinele care încalcă această dispoziție și vând ilegal țigări pot primi o amendă de până la echivalentul a aproximativ 1.600 de euro.

În luna septembrie a anului trecut, în Parlamentul României, un deputat propunea un proiect de lege prin care toți cei care se vor naște după 1 ianuarie 2017 să nu poată cumpăra produse de tutun niciodată.

În prezent, potrivit legii, produsele de tutun se pot cumpăra doar de cei care au peste 18 ani, însă deputatul cerea ca niciunul dintre cei care se nasc începând cu anul acesta să aibă dreptul de a cumpăra țigări nici după împlinirea vârstei majoratului.

„Fumatul şi consumul de tutun sub orice formă reprezintă un risc clar şi indiscutabil asupra sănătăţii umane. Fumatul determină îmbolnăvire, suferinţă şi moarte şi având costuri care depăşesc orice profit generat de industria de tutun.

Nu există niciun aspect al vieţii umane care să fie îmbunătăţit de sau prin consumul de tutun, cu excepţia profitului companiilor producătoare de tutun. Fumatul nu este un drept al omului recunoscut explicit de societatea umană modernă”, se arăta în expunerea de motive a proiectului.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.