Tăriceanu, despre scutirea IT-iștilor de impozit: „Eu nu sunt confortabil cu această soluţie”

FOTO: senat.ro călin popescu tăriceanu
FOTO: senat.ro

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a dat de înțeles sâmbătă, 10 februarie, că nu este de acord cu scutirea de impozitul pe venit a celor care lucrează în domeniul IT.

„Eu nu sunt foarte confortabil cu această soluţie de scutire de impozite pentru domeniul IT. A fost la un moment dat poate o justificare şi avem şi acum o justificare, care cred că e valabilă. Vrem să ţinem specialiştii în IT în România. Nu vrem ca această forţă de muncă foarte valoroasă să emigreze, dar în acelaşi timp eu vă spun ca liberal că eu cred în neutralitatea stimulentelor economice şi ca atare ceea ce se întâmplă este o distorsiune în piaţă. Să ştiţi că IT-ştii sunt oameni extrem de valoroşi, dar nu sunt singuri. Sunt şi în alte domenii oameni extrem de valoroşi, dar care nu beneficiază de aceleaşi avantaje”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, citat de agerpres.ro.

Președintele Senatului a mai spus că scutirile de impozite i se par incorecte față de alți angajați: „Mie mi se pare că este incorect şi faţă de alte domenii. Nu putem la toată lumea să dăm scutiri de impozite, pentru că bugetul ăsta trebuie să se alimenteze din ceva”.

În prezent, angajații din domeniul IT din România sunt scutiți de plata impozitului pe venit de 10%.

În ultimul timp, în special în perioada în care s-a lucrat la noul Cod fiscal, au existat zvonuri potrivit cărora angajații din IT nu vor mai fi scutiți de plata impozitului pe venit, însă acestea nu s-au adeverit.

Totuși, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, impozitul pe venit a fost redus de la 16% la 10%, iar acest lucru i-ar fi afectat și pe angajații din IT, care ar fi urmat să aibă diminuări de salarii de 5-6%.

În aceeași situație s-ar fi aflat și angajații din cercetare, deoarece și ei sunt scutiți de impozitul pe venit.

Pentru a elimina această scădere, Guvernul a anunțat că va da o ordonanță de urgență prin care va fi stabilită o formulă de calcul a salariilor care permite menținerea veniturilor la același nivel din 2017.

1 COMENTARIU

  1. RO merge si asa. Sa plece toti, ca ne descurcam noi! Tehnic si literar, pozitie admirabila, de politician eficient. Într-adevar, pentru stabilitatea pe termen lung este insuficienta schimbarea dnei Kovesi (ideal cu un procuror cu trecut penal!), mai trebuie pedepsite exemplar categoriile intelectuale care s-au remarcat în Revolutia de catifea anticoruptie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.