Ce se întâmplă cu salariile IT-iștilor, cercetătorilor și angajaților part time

cercetător
Foto: luvqs (pixabay.com)

Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici vrea să repare anumite nedreptăți apărute în urma intrării în vigoare a noului Cod Fiscal printr-o ordonanță de urgență.

Mai exact, în urma intrării în vigoare a noii legislației fiscale, mai multe categorii profesionale s-au trezit cu salariile scăzute. Este vorba în primul rând de cei scutiți de impozitul pe venit (angajații din IT și cercetătorii), precum și de persoanele care nu lucrează cu normă întreagă.

Proiectul Ordonanței de Urgență a fost publicat pe siteul Ministerului de Finanțe și urmează să fie adoptat în ședință de Guvern.

Ordonanța stabilește anumite formule de calcul ale salariilor astfel încât 4 categorii să nu aibă veniturile micșorate începând din acest an:

– persoanele încadrate în grad de handicap grav sau accentuat
– persoanele fizice care desfășoară activitatea în domeniul creării de programe pentru calculator
– persoanele fizice care lucrează în domeniul cercetării-dezvoltării și inovării
– persoanele fizice care lucrează în activități cu caracter sezonier.

„Neadoptarea măsurii ar conduce la scăderea puterii de cumpărare și implicit a nivelului de trai al acestor persoane fizice”, se arată în textul Ordonanței de Urgență.

Potrivit textului, este „necesară adoptarea în regim de urgenţă a unui act normativ care să elimine unele disfuncționalități apărute în aplicarea prevederilor” noului Cod fiscal și a legii privind salarizarea bugetarilor.

Formula după care vor fi calculate salariile angajaților din IT și din cercetare este următoarea:

CASS reținută = venit brut 2018 – CAS datorată in 2018 – salariu net decembrie2017

Simbolurile utilizate au următoarele înțelesuri:

a) CASS reținută = contribuția de asigurări sociale de sănătate reținută de către angajatori/plătitori din salariul brut în lună, care nu poate fi mai mare decât contribuția calculată și datorată conform dispozițiilor Codului fiscal;

b) venit brut 2018 = venitul bază de calcul al CASS, realizat în anul 2018;

c) CAS datorată in 2018 = contribuţia de asigurări sociale, calculată și reținută de către angajatori/plătitori, potrivit prevederilor Codului fiscal în vigoare în anul 2018;

d) salariu net decembrie2017 = salariul net, determinat prin deducerea din salariul brut a contribuţiilor sociale individuale obligatorii, potrivit legii, în luna decembrie 2017, corespunzător salariului brut prevăzut în contractul individual de muncă, aflat în derulare la data de 31 decembrie 2017.

Foto: luvqs (pixabay.com)

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.