Robotul Philae a descoperit molecule organice pe cometă

sonda philae
Sonda Philae aterizează pe cometă (ilustrație). Sursa: DLR via Flickr / Wikimedia Commons

Robotul Philae a detectat molecule organice pe suprafața cometei Churyumov-Gerasimenko, au confirmat oamenii de știință, relatează BBC.

Moleculele organice care conțin carbon se află la baza vieții pe Terra, iar descoperirea lor pe cometa 67P / Churyumov-Gerasimenko poate oferi indicii despre ingredientele care au ajuns pe planeta noastră la începuturile sale.

Compușii chimici au fost detectați de instrumentul Cosac al robotului Philae, un instrument construit în Germania și gândit pentru a analiza atmosfera rarefiată a cometei. Fred Goessmann, investigator principal al instrumentului Cosac, a declarat că echipa sa încă interpretează rezultatele obținute.

Potrivit unor analize, suprafața cometei este alcătuită din apă înghețată acoperită de un strat de praf gros de 10-20 de cm.

Molecule organice pe cometă și „supa primordială”

Robotul Philae, transportat de satelitul Rosetta al Agenției Spațiale Europene, a aterizat pe cometa 67P la data de 12 noiembrie, după ce a călătorit timp de 10 ani prin Sistemul Solar.

Oamenii de știință nu au dezvăluit deocamdată ce molecule organice au fost descoperite sau cât de complexe sunt acestea. Este probabil însă ca rezultatele să ofere mai multe informații despre rolul pe care ar fi putut să îl joace cometele în istoria timpurie a Pământului. Este posibil ca aceste corpuri cerești să fi contribuit cu substanțe chimice complexe la „supa primordială” din care a evoluat viața pe Terra.

După 57 de ore de funcţionare pe suprafaţa cometei, principala baterie a robotului Philae s-a descărcat, iar sistemele sale s-au oprit.

Însă cercetătorii sunt încrezători că, pe măsură ce cometa se va apropia de Soare în lunile următoare, panourile solare ale lui Philae vor vedea din nou lumina, ceea ce va permite bateriilor să se încarce din nou. Atunci, robotul Philae și-ar putea reîncepe activitatea științifică.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.