Pe ce se sprijină creșterea economică de 7% a României

FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com
FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com

Produsul Intern Brut al României a crescut cu 7% în 2017 față de anul precedent, ajungând la 187,5 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Industria a avut cea mai mare contribuție la creșterea PIB-ului anul trecut, cu 1,9 puncte procentuale. Industria, care reprezintă aproape un sfert din economia României, a înregistrat o creștere de 8 la sută în volumul activității.

Vânzările, sectorul auto, transportul și depozitarea, cât și hotelurile și restaurantele au contribuit la dezvoltarea economiei românești în 2017 cu 1,6 procente. Acest sector a generat 18,7% din PIB și a înregistrat o creștere de 8,4%.

Agricultura, silvicultura și pescuitul, un sector care contribuie cu 4,4% din PIB, a adus un avans de 0,7 puncte procentuale economiei, realizând o creștere a volumului spectaculoasă în 2017, de 18,3%.

Activitățile profesionale, științifice și tehnice, cât și serviciile administrative și de suport au avut o contribuție identică la creșterea PIB-ului. Acest sector reprezintă 6,9% din Produsul Intern Brut, dezvoltându-și volumul cu 10 procente.

Sectorul informatic și de comunicații a pus și el umărul la creșterea economiei, cu 0,6 puncte procentuale. Acest domeniu reprezintă puțin peste 5% din PIB.

Consumul rămâne unul dintre principalii factori ai creșterii economice spectaculoase pe care a reușit-o țara noastră. Consumul domestic a crescut cu peste 10 procente anul trecut, contribuind cu 6,4 puncte procentuale la avansul PIB-ului.

”O contribuţie negativă importantă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-0,8%), consecinţă a creşterii cu 9,5% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 11,1%”, se arată în comunicatul INS.

Investițiile au reprezentat 1,2% din creșterea economică a României.

În 2016, economia românească a crescut cu 4,8%, cel mai ridicat ritm de după 2008. În 2015, economia românească a avansat cu 3,9%.

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.