Nicușor Dan și-a anunțat demisia din USR. Cum a ajuns la această decizie

Nicușor Dan
Nicușor Dan

Președintele USR, Nicușor Dan, a anunțat că a luat decizia de a-și da demisia din partid. Potrivit unor surse din partid, Nicușor Dan a spus, miercuri seară, după ședința Biroului Național, că demisionează, după ce conducerea USR a decis prin vot să se poziționeze împotriva revizuirii Constituției pentru redefinirea familiei.

Imediat după vot, Nicușor Dan s-a ridicat, a spus că demisionează și a plecat. Imediat, mai mulți membri ai Biroului Național al USR l-au rugat insistent să rămână, însă fără succes.

În ceea ce privește votul, din cele 21, 11 au fost pentru o poziție fermă împotriva redefinirii familiei în Constituție, 8 au fost împotrivă și două abțineri.

Aseară, după ședința de partid, Nicușor Dan nu a spus nimic de o eventuală demisie. „Biroul Național al USR a luat o decizie. E singura știre pentru azi.

Până pe 11 iunie mult succes candidaților USR din Târgu Jiu, Bușteni, Lupeni, Craiova, Roman, Almaș și Covăsânț din județul Arad”, a scris el pe Facebook.

„Spiritele s-au încins”

Purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, a declarat, aseară, pentru Revista 22 că în acest moment nu există o demisie scrisă și înregistrată a lui Nicușor Dan.

Nu există nicio demisie înregistrată, spritele s-au încins, Nicușor Dan a amenințat cu demisia, dar nu există niciun document scris. Vedem mâine. Singurul element clar e că există această decizie în ce privește modificarea Constituției”, a spus Dan Barna.

Nicușor Dan a anunțat de mai multă vreme că va demisiona în cazul în care Biroul Politic al partidului va decide să nu susțină demersul Coaliției pentru Familie, de a modifica Constituția.

„Există acum o puternică presiune internă pentru ca USR să se poziţioneze pe tema redefinirii familiei creştine. Opinia mea fermă este că ar fi o mare eroare. Am cădea cu totii in capcana de a vorbi despre ce ne divizează şi nu despre ce ne uneşte. Ar fi, mi-e teamă, o fractură internă peste care nu vom putea trece, printr-o poziţionare care ar încălca convingerile intime ale unor colegi ai noştri aflaţi în minoritate”, explică Nicuşor Dan, într-o postare pe Facebook.

„Să își asume personal acest lucru”

Deputatul USR Cristian Ghinea a spus la începutul acestei săptămâni că, la ultima şedinţă a Biroului Naţional al partidului, Nicuşor Dan a ameninţat că demisionează de la conducerea partidului dacă acesta se va poziţiona oficial împotriva modificării Constituţiei.

„A fost o şedinţă lungă a noului Birou Naţional, de 10 ore. Spre final s-a discutat destul de mult propunerea lui Cătălin Drulă: USR ca partid să se poziţioneze împotriva schimbării Constituţiei. Se contura o majoritate clară pentru susţinerea propunerii. Moment în care Nicuşor Dan a ameninţat că îşi dă demisia dacă partidul se va poziţiona. Mai mulţi membri au cedat din păcate acestui şantaj.

L-am anunţat atunci pe Nicuşor Dan că dacă nu avem o decizie e momentul să îşi asume personal acest lucru şi că eu m-am săturat să răspund public pentru chestiuni pe care el le impune partidului şi nu le asumă personal. Emoţia produsă de anunţul său a făcut să se voteze pentru amânare. Deci, s-a amânat prin vot (m-am opus şi amânării) pentru miercuri”, a scris Cristian Ghinea comentând la o postare de pe Facebook legată de poziţia USR faţă de referendumul privind definiţia familiei în Constituţie.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.