În România ar putea cădea zăpadă portocalie. Explicația meteorologilor

FOTO: JamesQube/Pixabay.com
FOTO: JamesQube/Pixabay.com

Meteorologii anunță că până vineri seară vor fi ninsori însemnate, intensificări ale vântului și vreme deosebit de rece. În 15 județe din sudul țării este instituit cod portocaliu. În București, meteorologii anunță că zăpada ar putea ajunge la un strat de 35 de centimetri.

În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei și zona Carpaților Meridionali și de Curbură, ninsorile vor fi în extindere dinspre sud-vest și în intensificare. Se va depune strat nou de zăpadă, local consistent, iar temporar vântul va avea intensificări în medie cu 45…55 km/h, astfel că vor fi intervale de timp cu ninsoare viscolită și spulberată.

În următoarele zile friguroase ne-am putea întâlni cu un fenomen foarte rar. E posibil ca zăpada căzută să aibă o nuanță portocalie. Potrivit meteorologilor, acest fenomen s-ar întâmpla din cauza prafului saharian, adus de un ciclon puternic care are loc în zona mediteraneană.

Concentrații importante de praf saharian în suspensie se află în zona de sud a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei și în estul Mării Negre. Zăpada cu nuanță portocalie e posibil să se așeze în sud-estul României, în Dobrogea și Bărăgan.

Concentrațiile sunt destul de mici și e foarte puțin probabil să coloreze zăpada în roșu, așa cum se întâmplă frecvent în zona Alpilor la sfârșit de iarnă, a specificate meteorologul Gabriela Băncilă, pentru Digi24.

Meteorologii estimează, pentru intervalul 19 martie – 1 aprilie, un regim termic în care temperaturile medii vor trece relativ rapid de la valori cu minus la cele cu plus, în timp ce precipitaţiile, preponderent sub formă de ploaie, vor reveni la nivelul întregii ţări după data de 26 martie.

FOTO: JamesQube/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.