Scăderi pe bursă. Decizia lui Trump care îngrijorează economia mondială

FOTO: ptdh/Pixabay.com
FOTO: ptdh/Pixabay.com

Indicele bursier Dow Jones și-a accelerat, joi, pierderile. Analiștii economici spun că există în piață o temere, după ce Statele Unite au anunțat că vor crește puternic taxele pentru importurile de oțel și aluminiu, iar acest lucru va duce la un război comercial cu China, potrivit AFP.

Joi, în jurul orei 19:05 GMT, indicele Dow Jones ceda 516,78 puncte (-2,06%), până la 24.512,42 puncte, pe Wall Street, în timp ce Nasdaq pierdea 1,88%, iar indicele extins S&P 500 cădea cu 1,75%.

„Le voi promulga săptămâna viitoare”, a spus Donald Trump, în cadrul unei întâlnire la Casa Albă cu producătorii americani de oțel și aluminiu, referindus-se la măsurile de creștere a taxelor vamale. „Și vor fi aplicate pentru mult timp”, a întărit președintele SUA.

Trump a mai spus că tarifele vamale vor fi de 25% pentru oțel și 10% pentru aluminiu, însă nu a și specificat despre ce țări este vorba. „Trebuie să vă reconstruiți industriile. Ne distrug companiile și locurile de muncă”, a mai adăugat Donald Trump.

Potrivit Washington Post, administrația americană a dezvăluit trei scenarii care se au în vedere. Primul prevede o taxare a tuturor importurilor de aluminiu și oțel cu cel puțin 24%.

Al doilea se referă la o creștere a taxării doar pentru anumite țări. Este vorba de o taxă de 53% pentru importurile din 12 țări, printre care China, Brazilia, Coreea de Sud și Turcia. Al treilea scenariu vorbește de impunerea unor cote.

Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare importator de oțel din lume. Potrivit Hotnews.ro, orice decizie împotriva Chinei ar fi percepută ca o declarație de război comercial. Beijingul este al doilea partner comercial al SUA, iar oficialii chinezi au avertizat de mai multe ori că vor lua și ei măsuri drastice.

Însă mai trebuie precizat și că nu China este principalul furnizor de oțel. Aceștia au o cotă din importuri de 2%. Oțelul și aluminiu provin în principal din Canada (16%), Brazilia (13%) și Coreea de Sud (10%).

FOTO: ptdh/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.