Clujana, celebra fabrică de încălțăminte, a intrat în insolvență

clujana insolvență fabrică
Foto: Captură YouTube

Celebra fabrică de încălțăminte Clujana a intrat în insolvență. Acționarul majoritar al fabricii este Consiliul Județean Cluj.

Tribunalul Specializat Cluj a decis, miercuri 17 ianuarie, deschiderea procedurii generale de insolvenţă pentru Clujana SA, anunță adevarul.ro.

Procedura a fost deschisă ca urmare a cererii companiei, cu intenţia reorganizării activităţii şi pentru identificarea de soluţii pentru plata datoriilor sale.

Administrator judiciar a fost numită casa de insolvenţă CITR. De acum înainte, Clujana îşi va continua activitatea sub supravegherea CITR.

Cum a apărut Clujana

Clujana, o fabrică de încălțăminte din Cluj-Napoca, a fost înființată în anul 1911 de familia Renner, sub denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. După Primul Război Mondial a devenit societate pe acțiuni, schimbându-și denumirea în „Dermata”, devenind totodată cea mai mare fabrică de încălțăminte din România, se arată pe wikipedia.org.

A fost nationalizată de guvernul comunist în 1948 și redenumită „Fabrica de încălțăminte Janos Herbak”, apoi „Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj”, iar în final „SC Clujana SA”. În anii ’80 fabrica avea 8.000 de angajați, cu secții proprii de tăbăcărie, de tălpi, de încălțăminte și articole din cauciuc.

Clujana – ce s-a întâmplat după Revoluție

După Revoluție fabrica a decăzut și a ajuns falimentară. În anul 1999 a fost închisă. La momentul respectiv, compania avea aproximativ 2.800 de muncitori.

A fost redeschisă o secție în 2004. Secția s-a extins de-a lungul timpului și a ajuns în 2009 la peste 300 de angajați, 90% din producția de atunci fiind exportată.

În 2009, președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe relansa cu fast brandul Clujana.

În 2011 fabrica avea 400 de angajați și avea planuri mari, conducerea anunțând că vrea să „cucerească piața din Rusia”.

Lucrurile nu au stat însă așa, iar fabrica a înregistrat tot mai multe datorii. Anul trecut, datoriile societăţii se ridicau la aproximativ 12 milioane de lei, sumă care creştea de la o lună la alta ca urmare a penalităţilor de întârziere, relata la acea dată ziardecluj.ro.

“Pentru salvarea acestei societăți nu avem altă opțiune decât procedura de insolvență. Toate celelalte discuții sunt inutile. Fabrica nu va avea cum să acopere datoriile pe care le înregistrează la bugetul de stat din veniturile pe care le are”, afirma atunci Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Sute de mesaje de scuze, transmise de români premierului Japoniei

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.