Sute de mesaje de scuze, transmise de români premierului Japoniei

premierul japoniei
Foto: Captură YouTube

Sute de mesaje de scuze au fost transmise de români premierului Japoniei, Shinzo Abe, care a venit la București într-o vizită oficială istorică, însă nu a avut cu cine să se întâlnească deoarece România nu mai avea premier, Mihai Tudose demisionând chiar în seara de dinaintea vizitei.

Delegația Japoniei nu a fost întâmpinată la Aeroportul Otopeni de niciun reprezentant al Guvernului României.

În plus, întâlnirea premierului japonez cu omologul său a fost anulată, așa că la Palatul Victoria a fost trimisă doar o delegație japoneză, iar Shinzo Abe și soția sa au mers la Muzeul Satului.

Situația a fost cu atât mai tristă cu cât aceasta a fost prima vizită din istorie a unui premier japonez în România.

Considerând că oficialii români au fost foarte nepoliticoși cu Shinzo Abe, sute de români i-au cerut scuze premierului. Mesajele în limba română, engleză și japoneză au fost transmise pe pagina de Facebook a Ambasadei Japoniei în România.

Iată câteva dintre mesaje:

Domnule Prim Ministru Shinzo Abe, va rog sa ne iertati pe noi romanii pentru felul cum autoritatile romane v-au tratat, s-au comportat si v-au ofensat pe parcursul vizitei istorice a Primului Ministru al Japoniei in Romania! De mic copil am avut o simpatie si un respect pentru Japonia, acum insa aceste sentimente sunt mult mai intense. Inca odata va cer scuze pentru esecul lamentabil al guvernului si celorlalte autoritati. Aceste actiuni NU reprezinta atitudinea poporului roman.  – Mihai Alecu

Va rog din suflet sa iertati comportamentul lamentabil al celor ce ne conduc. Va rog sa nu fiti suparati pe noi poporul roman. Eu personal doresc sa imi cer scuze in numele guvernului Romaniei, care s-a dovedit nedemn de o asemenea vizita din partea Primului Ministru al Japoniei. Acest guvern a dat dovada de o crasa lipsa de respect si diplomatie. In numele lui, imi cer scuze inca odata fata de Dumneavoastra. Va multumesc. – Alexandru Dumitrescu

Excelentei sale, Domnului ambasador Kisaburo Ishii.
Ca cetatean roman, va cer cu umilinta si rusine, scuze fata de primirea dl.ui Prim Ministru Shinzo Abe de catre guvernul ales al Romaniei. Excelenta, va rog respectuos sa transmiteti scuzele noastre d-lui prim-ministru si sa il asigurati de aprecierea noastra, avem multe de invatat de la modelul de civilizatie japoneza, in suprimarea populara a tendintelor autocratice, nascute din coruptie. Va multumim de vizita! 
Cu respect,
Laura Cristina Stroie

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.