Cele mai frumoase lacuri din România. Zece care trebuie vizitate obligatoriu

FOTO: Ana Zecheru/Wikimedia Commons
FOTO: Ana Zecheru/Wikimedia Commons

Sute de mii de turiști sau poate mai mult atrag lacurile din țara noastră în fiecare an. În acest articol vă propunem un top cu cele mai frumoase lacuri din România.

Lista rămâne deschisă și vă invităm să propuneți și alte lacuri spectaculoase din România care poate că nu sunt atât de cunoscute pe cât ar merita.

Lacul Roșu. Este unul dintre cele mai vizitate lacuri din România de turiști. Este un lac de baraj natural care s-a format în urma prăbușirii unui versant din cauza unui cutremur care a avut loc pe 23 ianuarie 1838. Se întinde pe un perimetru de 2.830 de metri. Se află pe teritoriul județului Harghita.

FOTO: Wikimedia Commons

Lacul Sfânta Ana. Se află în Harghita și este singurul lac vulcanic din România. Lacul se află pe fundul craterului unui vulcan stins. Are o lungime de 620 de metri și o lățime de 460 de metri. Este o rezervația naturală, geologică, floristică și faunistică. Este legat de Băile Tușnad prin poteci turistice.

FOTO: Wikimedia Commons

Lacul Vulturilor. Și acesta este unul dintre cele mai frumoase lacuri din România. Se află în Munții Siriului, la o altitudine de 1.420 de metri, în apropierea localității Gura Siriului din comuna Siriu, județul Buzău. Este un lac periglagiar și are o adâncime maximă de 2,5 metri.

Lacul Bolboci. Amplasat pe râul Ialomița, în județul Dâmbovița, în amonte de Cheila Zănoagei, și acesta unul dintre cele mai frumoase lacuri din România. I se mai spune și Marea din Bucegi, iar barajul are o înălțime de 55 de metri. La construcția barajului s-a lucrat aproape 30 de ani și a fost dat în folosință în 1988.

Limanul Razim. Este o lagună care s-a format pe litoralul Mării Negre, în județul Tulcea. Până să se facă îndiguirile din anii 1980, Limanul Razim, cunoscut și ca Razelm, comunica cu Marea Neagră, la nord prin gura Periteașca și la sud prin gura Portița. Prin aceste căi veneau mai multe specii de pește să-și depună icrele în limane. Treptat, lacul s-a tranformat în unul de apă dulce și nu se mai reproduc aici pești marini. Însă există numeroase specii de pești și păsări.

Lacul Albastru. Se află în Baia Sprie, Maramureș, și este unic în Europa datorită modalității în care s-a format și faptului că-și schimbă culoare în funcție de anotimp. Modificările sunt datorate de poziția soarelui și temperatura apei. Primăvara are culoarea albastra, iar vara este verde închis cu accente de smarald. Toamna devine verde închis și uneori maro.

FOTO: Wikimedia Commons

Izvorul Muntelui-Bicaz. Este un lac de acumulare care s-a format pe râul Bistrița, la poalele Munților Ceahlău. Este al doilea lac artificial din Româna ca mărime și al treilea ca înălțime.

Lacul Vidraru. Este mai adânc lac din România, având 155 de metri adâncime, lângă barajul înalt de 166 de metri. Barajul a fost dat în folosință în 1966 și este cel mai mare baraj arc din România. Este inclus într-un top 30 al celor mai mari baraje de acest tip din lume.

Bâlea Lac. Această superbă întindere de apă se află în Munții Făgăraș, județul Sibiu. Are o lungime de 360 de metri și o adâncime de 11,35 de metri. Face parte dintr-o rezervație științifică declarată în 1932. Se află la 77 de kilometri de Sibiu, 68 de kilometri de Făgăraș și 85 de kilometri de Curtea de Argeș.

FOTO: Ana Zecheru/Wikimedia Commons

Tinovul Mohoș. Se află în județul Harghita și este spectaculos prin faptul că adăpostește în jurul său o floră și o faună impresionante. Deplasarea în rezervație se face numai în grupuri, pe o pasarelă de lemn care duce la două dintre ochiurile de apă, și în prezența unui ghid.

FOTO: Wikimedia Commons

Cele mai frumoase insule din Grecia