Angela Merkel rămâne Cancelar. Naționaliștii au intrat în Bundestag. Extrema dreaptă, a treia forță politică din Germania

Angela Merkel a obținut cel mai slab scor din cariera sa de Cancelar. Foto: European People's Party / Flickr
Angela Merkel a obținut cel mai slab scor din cariera sa de Cancelar. Foto: European People's Party / Flickr

Angela Merkel a fost realeasă pentru al patrulea mandat de Cancelar al Germaniei, însă remarcații scrutinului au fost naționaliștii de extremă dreapta.

Cu toate că au câștigat din nou alegerile, Angela Merkel și conservatorii de CDU/CSU au înregistrat cel mai slab scor din istoria partidului, în ultimii 70 de ani, cu mai puțin de o treime din voturile exprimate. Conservatorii rămân principala forță în parlament, în timp ce social-democrații de la SPD, foști parteneri de coaliție, au anunțat că vor intra în opoziție, după rezultate foarte slabe.

Marii câștigători ai alegerilor par să fie naționaliștii de la AfD, care a intrat în premieră în parlament, direct pe locul 3. Numărul mare de scaune câștigate de extremiștii de dreapta a stârnit și unele proteste în Germania.

Zeci de protestatari au ieșit în stradă în fața sediului Alternative fur Deutschland din Berlin, protestând împotriva viziunii anti-islamice pe care o are partidul.

Angela Merkel, care conduce deja Germania de 12 ani, a spus, după alegeri, că se aștepta la un ”rezultat mai bun”. A precizat că va asculta ”grijile, nemulțumirile și temerile” alegătorilor care au optat pentru AfD.

Este pentru prima oară în ultimii 60 de ani când în parlamentul German au intrat 6 partide. Angela Merkel ar putea forma o coaliție de guvernare cu Democrații Liberi (FDP) și cu Verzii. Toate partidele au refuzat să lucreze cu AfD, care va încerca să devină cea mai vocală parte a opoziției în noul Bundestag.

”Alternativa pentru Germania” va avea 94 din cele 709 locuri din parlamentul federal. Formațiunea politică fondată în 2013, ca un partid anti-euro, care însă apoi s-a concentrat pe imigrație și islam, a criticat dur deciziile Cancelarului Merkel în ceea ce privește politica deschisă a Germaniei în fața problemei refugiaților.

AfD a adunat peste 13 la sută din voturi. Foto: JouWatch / Flickr
AfD a adunat peste 13 la sută din voturi. Foto: JouWatch / Flickr

AfD este de părere că Islamul este incompatabil cu cultura germană. Mai mulți candidați ai partidului au făcut declarații extremiste. Această grupare a câștigat scaune în 13 din cele 16 parlamente statale ale Germaniei.

Gruparea naționalistă a obținut 21,5% din voturi în fosta Germanie de Est, unde se află pe locul 2 în preferințele alegătorilor.

Alegătorul AfD este cu precădere bărbat, cu vârsta de peste 30 de ani, educat și cu venituri medii. Partidul a reușit să tempereze impactul amintirilor tragice ale implicării extremiștilor de dreapta în politica germană și să își construiască o imagine politicoasă și populistă.

Retorica partidului, una xenofobă, este susținută de figuri de încredere, cum ar fi Alice Weidel, care are un trecut important în sistemul bancar. Weindel trăiește alături de o femeie și de cei doi băieți adoptați ai cuplului într-un sat de pe malul Lacului Constance, în Elveția.

AfD nu are deloc o platformă liberală în ceea ce privește sexualitatea, fiind de partea familiei convenționale.