Zeci de români au fost infectați cu virsul West Nile

FOTO: FotoshopTofs/Pixabay.com
FOTO: FotoshopTofs/Pixabay.com

De la începutul lunii iunie și până acum au fost confirmate 25 de cazuri de infecție cu virusul West Nile. Trei persoane au decedat, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Cele mai multe cazuri, șase, au fost în București. Au fost infectate cinci persoane în Călărași, trei în Galați, câte două în județele Tulcea, Teleorman și Iași și câte una în Buzău, Dolj, Mureș, Vaslui și Vrancea. Unul dintre cazuri a avut expunerea atât în județul Galați cât și în județul Tulcea.

Recomandarea specialiștilor este ca oamenii să evite expunerea în zone în care sunt țânțari, să poare haine cu mâneci lungi și pantalon lungi și să utilizeze substanțe repelente împotriva țânțarilor și să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă. De asemenea, să se ocupe de secarea bălților din jurul gospodăriei și să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

Potrivit statisticilor, anul trecut, în România, din cauza infecției cu virusul West Nile au murit 36 de oameni. În Europa au fost 1.000 de cazuri. Cea mai severă epidemie de meningită West Nile a fost în țara noastră în 1996. Datele oficiale arată că au fost 300 de oameni infectați cu acest virus.

Infecția este transmisă prin înțepătura țânțarilor purtători ai virusului. Este afectat sistemul nervos al celui infectat. Se inflamează meningele, învelișul creierului. Însă, dacă primește tratament în timp util, persoana infectată nu va rămâne cu sechele. Cei mai vulnerabili sunt bătrânii și bolnavii cronici.

Potrivit medicilor, 80% din persoanele infectate nu au simptome. Semnele bolii sunt febră, durere de cap severă și uneori vărsături, rigiditate a gâtului, erupții cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii și slăbiciune musculară.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.