Zboruri suspecte în Chișinău. Reacția premierului Maia Sandu

Foto: unimedia.info

Guvernul interimar de la Chișinău a renunțat vineri la putere, iar la scurt timp după această decizie publicația locală unimedia.info a anunțat că de pe aeroportul capitalei moldovene au decolat mai multe avioane private și charter, neprevăzute în orarul inițial de zbor.

Cursele au plecat înspre Moscova, Odessa și Londra, potrivit sursei citate. Unele surse indică faptul că la bordul avioanelor s-ar afla lideri ai Partidului Democrat plecat de la putere.

Premierul în exercițiu al Republicii, Maia Sandu, a declarat imediat după ce democrații lui Vladimir Plahotniuc au renunțat la putere că toate persoanele vinovate de criza în care s-a aflat țara vor plăti conform legii, în frunte chiar cu Plahotniuc.

„Nu prea sunt locuri pe pământ unde se pot ascunde. O să ajungem să avem o procuratura independentă care într-un moment va cere extrădarea lor și o să fie sancționați”, a declarat premierul Maia Sandu, întrebată despre persoanele care au fugit sau vor fugi din Republica Moldova odată cu schimbarea puterii de la Chișinău, scrie siteul agora.md, citat de digi24.ro.

„Am văzut niște politicieni români care au mers în Costa Rica și au fost extrădați. Nu prea sunt locuri pe pământ unde se pot ascunde. (…) Foarte important acum este să pornim pe urmele banilor și să încercăm să-i recuperăm”, a declarat Maia Sandu în emisiunea „În profunzime”.

Republica Moldova: 2 guverne și 2 președinți, după o decizie a Curții Constituționale

Guvernul interimar susţinut de Partidul Democrat a renunţat la putere la aproape o săptămână de la declanşarea crizei de la Chișinău.

„Am decis să ne prezentăm astăzi demisia din funcţiile pe care, potrivit legii, încă le exercităm. Am luat această decizie în primul rând pentru că în ultimele zile se fac presiuni enorme pe funcţionarii publici, pe profesori, medici, militari, sunt oameni care îşi fac meseria şi se supun ţării şi legii, nu unor politicieni”, a motivat premierul Pavel Filip.

„Sperăm că decizia e una asumată și sinceră și nu o capcană prin care PDM își rezervă timp pentru pregătirea de acțiuni subversive”, a comentat Maia Sandu, premierul numit de Parlament.

De partea cealaltă, preşedintele Igor Dodon a cerut Curţii Constituţionale să se întrunească de urgenţă şi să-şi revizuiască deciziile care au provocat criza.

Criza din Republica Moldova s-a declanşat săptămâna trecută, după Curtea Constituţională a decis că membrii PSRM – ACUM au depăşit data legală de formare a guvernului şi drept urmare, acesta nu poate funcţiona. Au fost anunţate alegeri anticipate pentru luna septembrie. În plus, aceeaşi Curte l-a suspendat din funcţie pe preşedintele Igor Dodon şi l-a numit pe Pavel Filip președinte interimar.

Nu este clar ce se întâmplă de acum încolo, dar premierul Maia Sandu le-a cerut judecătorilor Curții Constituționale și procurorului general să demisioneze. Pe de altă parte, înainte de aceste evoluții, la Chișinău se pregătea un mare marș pentru duminică, 16 iunie, și există voci care avertizează că acțiunea ar putea degenera sau ar putea da prilejul unor provocări.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.